Public: Νέες επενδυτικές κινήσεις σε εταιρεία fintech και στον κλάδο logistics

Public: Νέες επενδυτικές κινήσεις σε εταιρεία fintech και στον κλάδο logistics

Ο όμιλος συμμετείχε στον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης που ολοκλήρωσε η Klarna

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Οχι μόνο συνεργάτης, αλλά πλέον και επενδυτής σε μία από τις πιο γνωστές fintech εταιρείες που παρέχουν δημοφιλείς λύσεις πληρωμών, τη σουηδική Klarna, είναι ο όμιλος Public (συμφερόντων Πάνου Γερμανού). Οπως έγινε γνωστό χθες, η Public Capital Partners που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Public συμμετείχε στον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 800 εκατ. δολαρίων που ολοκλήρωσε η Klarna. Αν και η εταιρεία δεν ανακοίνωσε το ποσό συμμετοχής ή το ποσοστό με το οποίο πλέον μετέχει στην Klarna, η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο όμιλος Public, μετά τις επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» υπηρεσιών, πλέον «βλέπει» επενδύσεις και εκτός συνόρων.

Η επόμενη κίνηση του ομίλου Public θα είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», στον κλάδο των logistics με τις σχετικές ανακοινώσεις να τοποθετούνται στο επόμενο δίμηνο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η επένδυση να μην είναι μόνο σε μία εταιρεία, αλλά σε περισσότερες, προκειμένου ο όμιλος Public να βελτιώσει τις επιδόσεις του και σε ό,τι αφορά τους αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και τη διαχείριση των παραγγελιών, καθώς και το περίφημο last mile με ενίσχυση των υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα ο καταναλωτής να αλλάζει σε «πραγματικό χρόνο» την ώρα ή τον τόπο παράδοσης της παραγγελίας του. Σε επόμενο στάδιο, ο όμιλος ενδιαφέρεται για επενδύσεις σε κλάδους όπως αυτός των data analytics. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2021 ο όμιλος Olympia, όπου ανήκει και η Public, ήταν ο βασικός επενδυτής στον γύρο χρηματοδότησης 2,3 εκατ. ευρώ που «σήκωσε» η Douleutaras.gr, ενώ στις αρχές του 2022 εξαγόρασε το 50% της iRepair η οποία ειδικεύεται στις επισκευές κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταξύ αυτών και των συσκευών της Apple.

Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της Klarna πέρα από τους υφιστάμενους στην εταιρεία επενδυτές συμμετείχαν πολύ γνωστά funds, όπως η γνωστή και στην Ελλάδα Mubadala Investment Company και το Canada Pension Plan Investment Board (CPP Investments) που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του βασικού συνταξιοδοτικού συστήματος στον Καναδά (Canada Pension Plan). Βασικός στόχος του νέου γύρου χρηματοδότησης της Klarna είναι η ενίσχυση της παρουσίας της στην αμερικανική αγορά.

Στην Ελλάδα, πάντως, από τον Ιούνιο, οπότε ξεκίνησε να δραστηριοποιείται, η Klarna έχει πλέον συνεργασίες με πολλές λιανεμπορικές επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και με μεγάλες αλυσίδες, όπως η Public, η H&M, η Cosmos Sport κ.ά. Πλέον στην Ελλάδα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή της Klarna. Επιπλέον, η Klarna προχώρησε σε συνεργασία και με τη Viva Wallet, συνεργασία που δίνει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των ευέλικτων μεθόδων πληρωμής της Klarna στα ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά και στα POS των φυσικών καταστημάτων στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βασική υπηρεσία που παρέχει η Klarna είναι η πληρωμή σε τρεις άτοκες δόσεις οι οποίες εξοφλούνται κάθε 30 ημέρες από τη στιγμή της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές μπορούν να κατανείμουν το κόστος των αγορών τους ομοιόμορφα και να παραλάβουν το προϊόν πριν πληρώσουν ολόκληρο το ποσό. Οι μηνιαίες πληρωμές απλώς χρεώνονται στην κανονική χρεωστική κάρτα του καταναλωτή, ενώ δεν υπάρχουν «κρυφές» χρεώσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT