Κέρδη με το βλέμμα στη Fed για τις αγορές

Κέρδη με το βλέμμα στη Fed για τις αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Με το βλέμμα στραμμένο στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια κινήθηκαν χθες οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων εμφάνισαν άνοδο, ενώ αγνόησαν την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,90%, με 0,63% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με 0,76% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 0,87% στο Παρίσι ο CAC 40, με 1,20% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ με μικρή κάμψη 0,01% έκλεισε μόνον ο IBEX στη Μαδρίτη.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο STOXX 600 είχε εξασθενήσει στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις αρχές Ιουλίου με αφορμή τις κατηγορίες Πούτιν ότι η Δύση τον εκβιάζει κι εκείνος, υπαινισσόμενος τη χρήση πυρηνικών, είπε ότι θα κάνει χρήση κάθε μέσου προς υπεράσπιση της χώρας του.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες και πριν από το κλείσιμο της αγοράς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν ανοδική πορεία με κέρδη 0,53% και 0,64%, αντιστοίχως.

Σταδιακά στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου η προσοχή του επενδυτικού κοινού στράφηκε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εν αναμονή ακόμα μίας μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού πιθανώς κατά 75 μονάδες βάσης – κι αυτό θα σημάνει πως με τον ίδιο ζήλο συνεχίζει την επιθετική πολιτική της ώστε να χαλιναγωγήσει τον επιμόνως υψηλό πληθωρισμό.

Το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 1%, σε 0,9873 δολ.

Oι ευρωπαϊκές αγορές, σημειωτέον, έκλεισαν νωρίτερα από την ανακοίνωση της απόφασης της Fed. Χθες οι δείκτες των ομίλων πετρελαιοειδών και αμυντικού υλικού εμφάνισαν υψηλά κέρδη στην Ευρώπη.

«Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να ζητήσει μερική επιστράτευση, ενώ απειλεί με χρήση πυρηνικών, αποτελεί σοβαρή εξέλιξη», επισημαίνει ο Κρις Μποσάμ, διευθυντής αναλύσεων αγορών στην ψηφιακή πλατφόρμα συναλλαγών της IG. Κατά τους αναλυτές, οι αγορές επιθυμούν να διαπιστώσουν εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα δηλώσει ότι η κατάσταση είναι πιο αντίξοη από όσο αρχικά εκτιμούσε, οπότε θα πρέπει να γίνει επιθετικότερη.

Χθες το ευρώ προς το δολάριο υποχώρησε 1%, σε 0,9873 δολ., ενώ το αργό Ν. Υόρκης εξασθένησε 0,3%, στα 83,70 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT