Τραπεζικές πιέσεις ώθησαν σε πτώση το Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις ώθησαν σε πτώση το Χρηματιστήριο

O Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,90% και έκλεισε στις 826,32 μονάδες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και σε επιλεγμένα blue chips οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 826 μονάδες, υποαποδίδοντας έτσι σημαντικά έναντι των πιο «ψύχραιμων» ευρωπαϊκών αγορών.

Τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας όλων των αγορών του πλανήτη ήταν στραμμένα προς τις ΗΠΑ αναμένοντας την απόφαση της Fed για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων της, ενώ νευρικότητα προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Πούτιν που δείχνουν προς κλιμάκωση του πολέμου με την Ουκρανία.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,90% και έκλεισε στις 826,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,54 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης του Γενικού Δείκτη παραμένουν στις 823 και 807 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 849 και 856 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 1.993,34 μονάδες, ενώ με πτώση 0,87% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.312,73 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι Lamda Development, Βιοχάλκο, Σαράντης και ΕΛΠΕ, ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Coca-Cola, Quest, Titan, Mytilineos και Motor Oil, με την τελευταία να ξεχωρίζει στο +2,67%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,41% και διαμορφώθηκε στις 549,12 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,41% στις 549,12 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει πτώση 4,07%, ενώ απώλειες 3,72% κατέγραψε η Alpha Bank, στο -3,08% έκλεισε η Eurobank και στο -2,20% η Τράπεζα Πειραιώς.

Η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία επηρεάζει σίγουρα τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί από την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, που αυξάνει τους φόβους για έλευση της ύφεσης, ειδικά στην Ευρώπη, ενώ υποδηλώνει νέα κλιμάκωση και της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Deutsche Bank, η Ευρωζώνη πλέον αντιμετωπίζει βαθύτερη ύφεση από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, λόγω της κλιμάκωσης του σοκ στην προσφορά ενέργειας. Η Γερμανία, όπως επισημαίνει, είναι η πιο εκτεθειμένη στον περιορισμό της παροχής φυσικού αερίου και το 2023 εκτιμά ότι το ΑΕΠ της θα μειωθεί κατά 3%-4%, ενώ η ύφεση στην Ευρωζώνη αναθεωρείται σημαντικά προς τα κάτω, από -0,3% σε -2,2%.

Οι παραπάνω εξελίξεις σίγουρα δεν αποτελούν καλό νέο για τις αγορές και, παρά την ανθεκτικότητα που έχει δείξει το Χ.Α. σε αρκετές συνεδριάσεις έναντι των ισχυρών πιέσεων που σημειώνονταν στις διεθνείς αγορές, η επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος δεν δίνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία βραχυπρόθεσμα και σίγουρα ακυρώνει τα όποια σενάρια για διεκδίκηση των 900 μονάδων στον Γενικό Δείκτη.

Οπως σημειώνει η Natixis, η επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Πούτιν δημιουργεί ένα επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητας. Σε έναν κόσμο με υψηλή γεωπολιτική ένταση, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών επενδυτών. Υπάρχουν πρακτικά δύο σημαντικά πράγματα που θα εξετάζουν οι επενδυτές: το πρώτο είναι η νομισματική πολιτική της Fed, το δεύτερο είναι ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT