Ανησυχία για προεκλογική πλειοδοσία

Δίλημμα πολιτικής υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ότι θέτει η άνοδος του πληθωρισμού

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Δίλημμα πολιτικής υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ότι θέτει η άνοδος του πληθωρισμού. Και αυτό γιατί από τη μια πλευρά η γενικευμένη αύξηση των μισθών θα τροφοδοτούσε πληθωριστικές πιέσεις, ενώ από την άλλη η μη αύξησή τους περιορίζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

Ετσι, κατά την άποψη του γραφείου, θα πρέπει να σταθμιστούν οι συνέπειες και να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπούν οι εισοδηματικές απώλειες ιδίως στους χαμηλόμισθους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει πληθωριστική ανατροφοδότηση και απώλεια ανταγωνιστικότητας. Το γραφείο εξαιρεί πάντως τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, καθώς δεν θεωρεί ότι επηρεάζουν την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του το γραφείο, του οποίου προΐσταται ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα την ελληνική οικονομία. Οπως επισημαίνει, ο πληθωρισμός, παρά τη θετική επίδρασή του στα δημόσια οικονομικά, αποτελεί τη βασική αιτία διάβρωσης των πραγματικών εισοδημάτων, κυρίως εκείνων που η ονομαστική τους αύξηση υπολείπεται του ρυθμού αύξησης των τιμών.

Απαραίτητο να επιτευχθεί ένας ελάχιστος βαθμός συναίνεσης στους βασικούς άξονες της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπως επισημαίνεται, η μεταστροφή αυτή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να επιβραδύνει τους ρυθμούς μεγέθυνσης στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα.

Ο τρίτος κίνδυνος που καταγράφει το γραφείο, σχετίζεται με τις αβεβαιότητες εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που ενδεχομένως να επιβραδύνει την ανοδική πορεία της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα. Τέλος, το γραφείο καταγράφει και έναν πολιτικό κίνδυνο που συνδέεται με τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στις ερχόμενες εκλογές. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να επιτευχθεί ένας ελάχιστος βαθμός συναίνεσης στους βασικούς άξονες της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να μην εγείρονται αμφιβολίες για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας κατά την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο, υπογραμμίζει.

Στην έκθεσή του το γραφείο επισημαίνει την αισθητή βελτίωση που παρουσιάζουν τα δημόσια οικονομικά, και υπολογίζει μάλιστα ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης ύψους 319 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 10,5 δισ. ευρώ. «Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη συνθέτουν μια σχετικά θετική εικόνα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει η έκθεση του γραφείου, επικαλούμενη και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, στο γραφείο εκτιμούν ότι είναι εφικτός ο στόχος της κυβέρνησης για περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού φέτος στο 2% του ΑΕΠ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT