Sani/Ikos: Στρατηγική συμφωνία με διεθνές fund

Sani/Ikos: Στρατηγική συμφωνία με διεθνές fund

Βασικός μέτοχος του ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου γίνεται το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σιγκαπούρης, GIC

3' 8" χρόνος ανάγνωσης

Την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο ενός από τους μεγαλύτερους διεθνούς θεσμικούς επενδυτές, του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης, GIC, εξασφάλισε ο ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος Sani/Ikos. Για τη συναλλαγή, που αφορά την προγραμματισμένη μετά τη συμπλήρωση επταετίας αποεπένδυση των Oaktree, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, ο όμιλος Sani/Ikos αποτιμήθηκε σε 2,3 δισεκατομμύρια. Τους επενδυτές αυτούς αντικαθιστά πλέον ως μέτοχος πλειοψηφίας η GIC ενώ διατηρούν τη συμμετοχή τους στον όμιλο όπως και το μάνατζμεντ οι ιδρυτές του, Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης, αλλά και ο Mathieu Guillemin. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η έξοδος των επενδυτικών κεφαλαίων έγινε με πολύ μεγάλες υπεραξίες, αναδεικνύοντάς την σε μία από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως προ επταετίας, το 2015, οπότε και εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο της οι επενδυτές, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ήταν της τάξης των 88 εκατομμυρίων. Σήμερα, επτά χρόνια μετά, τυπική διάρκεια για επενδυτικό ορίζοντα τέτοιων κεφαλαίων, ο όμιλος αναμένεται να ολοκληρώσει τη χρήση του 2022 με πωλήσεις της τάξης των 319 εκατομμυρίων, ήτοι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο τζίρο. Παράλληλα, τετραπλασίασε και τα περιουσιακά του στοιχεία. Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με πηγές της «Κ», φέτος η πληρότητα των ξενοδοχείων για το σύνολο της σεζόν, δηλαδή από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, είναι της τάξης του 95% ενώ σε επίπεδο επιδόσεων έχει ξεπεράσει κατά 57% εκείνες του 2019, αλλά και με ένα ξενοδοχείο περισσότερο.

Sani/Ikos: Στρατηγική συμφωνία με διεθνές fund-1

Η GIC είναι κορυφαίο διεθνές επενδυτικό ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 με στόχο να διασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης. Δεν δημοσιεύει το ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία της Global SWF εκτιμάται πως τα κεφάλαιά της ανέρχονται σε 799 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ είναι η διαχειρίστρια των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Σιγκαπούρης. Αποτελεί μακροπρόθεσμο επενδυτή και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ενεργητικών επενδύσεων σε όλο τον κόσμο, όπως μετοχές, τίτλοι σταθερού εισοδήματος, ακίνητα, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επιχειρηματικά κεφάλαια και υποδομές

Σε 2,3 δισ. αποτιμήθηκε ο όμιλος – Στα 900 εκατ. ευρώ το πενταετές αναπτυξιακό πλάνο του.

Ο ελληνικός όμιλος μέσω των εμπορικών σημάτων του, Sani Resort και Ikos Resorts, αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 2.750 δωμάτια σε 10 ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Εχει εξασφαλίσει τέσσερα νέα επενδυτικά έργα (1.578 δωμάτια) για την επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Κρήτη), στην Ισπανία (Μαγιόρκα) και στην Πορτογαλία (Αλγκάβρε), που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν τα δύο το 2023 (Κέρκυρα και Μαγιόρκα) και τα άλλα δύο έως το 2025. Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα μονάδα στην Κέρκυρα που θα ανοίξει το 2023 έχει ήδη κρατήσεις που αντιστοιχούν σε πληρότητα 30%… Στόχος του ομίλου είναι η περαιτέρω επέκταση των Sani & Ikos Resorts και σε άλλες υψηλού προφίλ τοποθεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Η νέα στρατηγική συμμαχία με την GIC θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του Οομίλου Sani/Ikos, ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλει στη στήριξη των τοπικών οικονομιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μεσόγειο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το management της εταιρείας.

Τη διοίκηση του ομίλου Sani/Ikos συνεχίζουν να ασκούν, ως διευθύνοντες σύμβουλοι και Co-Managing Partners, ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης γίνεται επίτιμος πρόεδρος του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT