«Ελλάκτωρ»: Πληρωμή ομολόγων 497 εκατ.

Στην πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 497 εκατ. ευρώ ή 74,2% του συνόλου του διεθνούς ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Στην πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 497 εκατ. ευρώ ή 74,2% του συνόλου του διεθνούς ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ. Το ποσό αυτό προέκυψε με βάση τους ομολογιούχους που αποδέχθηκαν την προσφορά πρόωρης εξαγοράς των ομολογιών στο επίπεδο του 101% που υπέβαλε ο ελληνικός όμιλος κατά το διάστημα από την 1η Αυγούστου μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου. Για τον σκοπό αυτό, η «Ελλάκτωρ» προχώρησε στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, διάρκειας 18 μηνών, το οποίο καλύφθηκε από τη Eurobank. Παράλληλα, η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» προχώρησε επίσης στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 275 εκατ. ευρώ, διάρκειας 15 ετών (λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2037), με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή οφειλών της προς τη μητρική «Ελλάκτωρ», η κάλυψη της υπόλοιπης οφειλής του διεθνούς ομολογιακού δανείου της «Ελλάκτωρ», αλλά και η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων της εταιρείας παραχωρήσεων. Ειδικότερα, τα 175 εκατ. ευρώ θα καλύψουν την πλήρη αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου, ενώ ποσό 100 εκατ. ευρώ πρόκειται να διοχετευτεί για επενδύσεις στον κλάδο των παραχωρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος Ελλάκτωρ απαλλάσσεται από μια πολύ σημαντική επιβάρυνση, όχι μόνο από πλευράς χρηματοοικονομικού κόστους αλλά και από πλευράς δεσμεύσεων και εμποδίων στην απρόσκοπτη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, το διεθνές ομόλογο που έληγε τον Δεκέμβριο του 2024 και είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια με επιτόκιο 6,375% είχε ως αποτέλεσμα ετήσιο κόστος 42 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, περιόριζε σημαντικά τη ροή κεφαλαίων μεταξύ των επιμέρους εταιρειών του ομίλου, δυσχεραίνοντας π.χ. τον τομέα της κατασκευής (Ακτωρ), με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει έργα σε εύλογο χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι μέτοχοι είχαν υποχρεωθεί πέρυσι σε αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση της «Ακτωρ».

Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των δανείων με τα οποία καλύφθηκε η εξόφληση του διεθνούς ομολόγου είναι ήδη εξασφαλισμένα μέσω της πώλησης του τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) σε ποσοστό 75% στον όμιλο της Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT