Απώλειες στις αγορές μετά την απόφαση της Fed

Απώλειες στις αγορές μετά την απόφαση της Fed

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Με απώλειες ολοκλήρωσαν χθες τη συνεδρίασή τους οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφότου η μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), τρίτη διαδοχική φορά την Τετάρτη, αναθέρμανε τις ανησυχίες για ύφεση. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με -1,79%, φθάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2021. Στο Λονδίνο έκλεισε με -1,08% ο FTSE 100, με -1,84% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -1,87% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,07% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,24% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν και αυτοί πτώση της τάξεως του 0,29% και 0,78%, αντιστοίχως, μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 3,7%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο του 2011.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με -1,79%, φθάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Στη Γηραιά Ηπειρο, την πτώση του STOXX 600 πυροδότησαν κυρίως οι επιδόσεις του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας και εκείνου των ακινήτων, οι οποίοι είναι ευπρόσβλητοι από τις μεταβολές των επιτοκίων. Οι δύο κλάδοι είχαν χθες πτώση 4% έκαστος, ενώ στην περίπτωση του FTSE 100 στο Λονδίνο το αρνητικό του πρόσημο αποδίδεται στην αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας κατά 50 μονάδες βάσης. Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε επιπλέον αυξήσεις εντός του τρέχοντος έτους, αφήνοντας να διαφανεί πως είναι λιγότερο αισιόδοξη πως η αμερικανική οικονομία θα έχει ομαλή προσγείωση. Η δε Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να εξακολουθήσουν την ανοδική πορεία τους, εφόσον παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη ο πληθωρισμός και παρά το ότι επίκειται ύφεση στις χώρες της Ευρωζώνης. «Η πτώση στους δείκτες μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φανερώνει πως οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να χωνέψουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών του τελευταίου 24ώρου., επισήμανε ο Ζιλ Κόγκλαν, διευθυντής αναλύσεων αγορών της HYCM. «Οι χρηματιστές διαπιστώνουν ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια είναι ευρείες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε δεν βλέπουν για ποιο λόγο μπορούν να αισιοδοξούν». Τέλος, το ευρώ ως προς το δολάριο δεν μεταβλήθηκε χθες και διαμορφώθηκε στο 0,98939 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT