Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, πλήρης επικράτηση των πωλητών

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, πλήρης επικράτηση των πωλητών

Πτώση 1,05% για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε κάτω από τις 820 μονάδες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Νέες απώλειες σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιστρέφουν ενδοσυνεδριακά παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους αγοραστές τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης να ανατραπεί η πτωτική εικόνα της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να αμυνθεί και έτσι υποχώρησε κάτω από τη ζώνη των 820 μονάδων –έστω και αν ο τζίρος παρέμεινε υποτονικός– ακολουθώντας το γενικότερα αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τη συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. και στο 2,25% χθες και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται στον πληθωρισμό, ενώ την Τετάρτη η Fed προχώρησε στην αναμενόμενη αύξηση κατά 75 μ.β., με τις αγορές να αναγνωρίζουν ότι απέχουμε ακόμη από μια διαφαινόμενη κορύφωσή τους, η οποία πλέον τοποθετείται στην περιοχή του 4,4% για το 2022, ενώ η ίδια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έθεσε την κορυφή στο 4,60% το 2023.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια νέα μεγάλη αύξηση 75 μ.β. τον Οκτώβριο, με τη συνέχιση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής να είναι βέβαιη στο υπόλοιπο του έτους, ότι και αν «συμβεί» στην οικονομία, καθώς ο στόχος παραμένει η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.

Γενικότερα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν ότι τα υψηλά επιτόκια διεθνώς θα παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιθανότατα για ολόκληρο το 2023.

Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, ενδεχομένως κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη είναι οι επόμενες συνεδριάσεις δεδομένης της έλλειψης θετικών καταλυτών πέραν των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία όμως αφορούν το παρελθόν.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,05% και έκλεισε στις 817,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,95 εκατ. ευρώ.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,95 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,22% στις 1.968,97 μονάδες, ενώ με πτώση 0,18% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.310,32 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες 3,71% κατέγραψε η Jumbo και ακολούθησε στο -2,21% η Ελλάκτωρ και με πτώση άνω του 1% οι Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Quest, Βιοχάλκο και Σαράντης με περιορισμένα κέρδη.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,62% στις 545,71 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει πτώση 0,91%, ενώ απώλειες 0,88% κατέγραψε η Eurobank, στο -0,48% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς και στο -0,09% η Alpha Bank.

Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα των κεντρικών τραπεζών, παρά την αναγνώριση ότι αυτή χτυπάει την οικονομία, δημιουργεί ένα πολύ δύσκολο σκηνικό για τις μετοχές και τα ομόλογα.

Οπως μάλιστα υπολογίζει η Société Générale, η αυξημένη επιθετικότητα της ΕΚΤ έχει προσθέσει ένα 4% στο sell-off του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600, ενώ εάν η Fed δεν αναμενόταν να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις η πτώση στον S&P 500 θα ήταν 6% μικρότερη από ό,τι είναι μέχρι στιγμή φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT