Ακίνητα: Νέα αύξηση τον Αύγουστο στις τιμές των υλικών κατασκευής

Ακίνητα: Νέα αύξηση τον Αύγουστο στις τιμές των υλικών κατασκευής

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο το «ράλι» τιμών των υλικών κατασκευής, αν και πλέον έχει αρχίσει να διακρίνεται μια τάση σταθεροποίησης, έστω του ρυθμού της ανόδου.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο το «ράλι» τιμών των υλικών κατασκευής, αν και πλέον έχει αρχίσει να διακρίνεται μια τάση σταθεροποίησης, έστω του ρυθμού της ανόδου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατέγραψε αύξηση κατά 12% τον φετινό Αύγουστο, έναντι αύξησης κατά 4,6% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περυσινή σύγκριση. Επίσης 12% ήταν το ετήσιο ποσοστό αύξησης του δείκτη και τον μήνα Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο η αύξηση είχε ανέλθει σε 11,6%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης του 12μήνου Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021, έναντι αύξησης κατά 1,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων 12μήνων.

Μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών του δείκτη, η ηλεκτρική ενέργεια (38,4%) και το πετρέλαιο κίνησης (30,1%) εξακολούθησαν να αποτελούν τους βασικούς «υπαιτίους» των αυξήσεων, ενώ πολύ υψηλή παραμένει η αύξηση και στα τούβλα με 29,6%. Ο σίδηρος οπλισμού και τα παρκέτα έχουν αυξηθεί κατά 17,2% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο, ενώ αύξηση κατά 16,4% σημειώνουν επίσης οι τιμές των χάλκινων αγωγών. Αυξήσεις κατά 12,1% και 11,6% εμφανίζουν αντίστοιχα η ξυλεία οικοδομών και το έτοιμο σκυρόδεμα.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι τα υλικά που επηρεάζονται περισσότερο από τις ανατιμήσεις είναι όσα απαιτούν σημαντική ενέργεια για να παραχθούν (είτε ηλεκτρική είτε πετρέλαιο), αλλά και όσα παράγονται και εισάγονται από εργοστάσια του εξωτερικού, τα οποία τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο για τη λειτουργία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT