Κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα σχεδιάζει η Dimand

Κόμβο logistics στη Βόρεια Ελλάδα σχεδιάζει η Dimand

Τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους κόμβους logistics, μεγέθους της τάξεως των 120.000 τ.μ. στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, δρομολογεί η Dimand Real Estate.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους κόμβους logistics, μεγέθους της τάξεως των 120.000 τ.μ. στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, δρομολογεί η Dimand Real Estate. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», πριν από μερικές ημέρες η εισηγμένη πλειοδότησε για την αγορά του ακινήτου της πρώην Βαλκάν Εξπορτ του ομίλου της Μηχανικής, σε διαδικασία πλειστηριασμού, με επισπεύδουσα την Cepal. Πρόκειται για μια έκταση επιφάνειας 355,6 στρεμμάτων, την οποία η Dimand σχεδιάζει να μετατρέψει σε κόμβο logistics. Το τίμημα για την απόκτηση του ακινήτου ανήλθε σε 6 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω κίνηση σηματοδοτεί και μια γενικότερη στροφή της Dimand στη στρατηγική ανάπτυξη υποδομών logistics υψηλής προστιθέμενης αξίας σε περιαστικές περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της Βόρειας Ελλάδας συνολικά. Στόχος της εταιρείας θα είναι η δημιουργία υποδομών, όπως αποθήκες-ψυγεία, κέντρα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων (data centers), ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που θα συνδυάζονται με logistics. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, ένα σημαντικό ποσοστό νέων επενδύσεων αγοράς οικοπέδων και εκτάσεων προς ανάπτυξη αφορούσε τέτοιου είδους ακίνητα. Ειδικότερα, η εταιρεία απέκτησε τον προηγούμενο Μάιο δύο εκτάσεις 69 και 4 στρεμμάτων αντίστοιχα στα Μέγαρα της Αττικής, αντί ποσού 2,8 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για ανάπτυξη logistics. Ανάλογες χρήσεις αναμένονται και στην έκταση που θα αναπτύξει η εταιρεία σε συνεργασία με την Premia Properties ΑΕΕΑΠ στην Παιανία, όπου είναι εφικτή η κατασκευή έως 33.523 τ.μ. Παράλληλα, η εταιρεία απέκτησε τις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στη Δράμα (Ν. Σεβαστεία) και στην Καβάλα (Ν. Ηρακλείτσα), έχοντας ανάλογο προσανατολισμό. Πρόκειται για τέσσερα ακίνητα στη Δράμα, επιφάνειας 632, 66, 56 και 178 στρεμμάτων αντίστοιχα, που αποκτήθηκαν αντί ποσού 5,1 εκατ. ευρώ και ενός ακόμα επιφάνειας 70 στρεμμάτων στην Καβάλα, που αποκτήθηκε αντί ποσού 600.000 ευρώ.

Πλειοδότησε για την αγορά του ακινήτου της πρώην Βαλκάν Εξπορτ, έκτασης 355,6 στρεμμάτων.

Οι συνολικές επενδύσεις της Dimand κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ, μόνο για τις αγορές νέων εκτάσεων και ακινήτων προς ανάπτυξη. Σήμερα, η εταιρεία έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης 18 επενδυτικά έργα ανάπτυξης ακινήτων, τα οποία αναμένεται να αποφέρουν έσοδα από πωλήσεις, συνολικού ύψους άνω των 665 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2022-2024. Πρόκειται για κτίρια γραφείων, κτίρια μεικτών χρήσεων, ξενοδοχεία και κατοικίες. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η εταιρεία έχει προγραμματίσει έσοδα από πωλήσεις ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, καθώς θα παραδώσει προς χρήση το κτίριο γραφείων που θα μισθώσει η εταιρεία Kaizen Gaming (Stoiximan) και το οποίο έχει συμφωνήσει να αγοράσει η Prodea Investments.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Dimand αυξήθηκε κατά 56% σε 4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από παροχή υπηρεσιών διαχείρισης επενδύσεων. Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 88% σε 1,23 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,82 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Κύριο ρόλο για την επιστροφή στην κερδοφορία διαδραμάτισαν τα κέρδη ύψους 8 εκατ. ευρώ, από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα στην εύλογη αξία (από ζημία 2,28 εκατ. ευρώ πέρυσι).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT