Απώλειες στις αγορές υπό τον φόβο της ύφεσης

Απώλειες στις αγορές υπό τον φόβο της ύφεσης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Με απώλειες ολοκλήρωσαν χθες τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διότι οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις τίτλων, φοβούμενοι για ύφεση υπό συνθήκες σκληρότερης νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Οι δε μετοχές των βρετανικών εταιρειών στο Λονδίνο εξασθένησαν εξαιτίας του οικονομικού σχεδίου της νέας κυβέρνησης της Λιζ Τρας, το οποίο προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στις αγορές και την καταβύθιση της στερλίνας έναντι του δολαρίου την Τρίτη – χθες, πάντως, η λίρα Αγγλίας ανέκαμψε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με -0,13%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 με -0,52%, με -0,72% ο DAX στη Φρανκφούρτη, αγγίζοντας τα επίπεδα ναδίρ του Νοεμβρίου 2020, στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με -0,27%, με -1,16% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,84% ο IBEX στη Μαδρίτη. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν πτώση 0,63% και 0,55% αντιστοίχως, αν και νωρίτερα ο S&P 500 είχε ενισχυθεί 1,7% – ωστόσο, σχόλια στελεχών της Fed ότι χρειάζονται ακόμη πολλές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού άλλαξαν το κλίμα.Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ναι μεν έκλεισε με πτώση 0,13%, αλλά κατά τη διάρκεια των συναλλαγών είχε ανέλθει έως 1,3%. Τα δε κέρδη, τα οποία εξασφάλισε ο κλάδος της εξόρυξης, της ενέργειας και της παροχής υπηρεσιών περίθαλψης ισοφαρίστηκαν από τη σοβαρή πτώση των μετοχών των τραπεζών και των ομίλων κοινής ωφελείας.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,13%, αλλά κατά τη διάρκεια των συναλλαγών είχε ανέλθει έως 1,3%.

«Η σταθεροποίηση της στερλίνας επετεύχθη χάρις στις προσδοκίες του επενδυτικού κοινού ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα συσφίξει έτι περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της. Υπάρχει ένας επαρκής χώρος για να απογοητεύσει η τράπεζα όσους προσβλέπουν σε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, κι αν συμβεί αυτό, η στερλίνα θα υποχωρήσει εκ νέου ως προς το δολάριο», παρατηρεί ο Θέμος Φωτάκης, διευθυντής ερευνών χρηματαγοράς στην Barclays στο Λονδίνο. Ο STOXX 600 κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις παρουσίασε κάμψη της τάξεως του 4,4% αθροιστικά, διότι τα απογοητευτικά δεδομένα από τη δραστηριότητα της Ευρωζώνης και σε συνδυασμό με νέες αυξήσεις επιτοκίων τροφοδότησαν την ανησυχία για οικονομική ύφεση. Τέλος, το ευρώ υποχώρησε 0,3% προς το δολάριο στα 0,9583 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT