Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Με μεικτές τάσεις κινήθηκαν χθες τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, αν και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατόρθωσε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να αντιστρέψει την τάση των απωλειών. Ευνοϊκά λειτούργησε και η δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι θα παρέμβει στην ομολογιακή αγορά, αγοράζοντας τίτλους ούτως ώστε να κατευνάσει την αναταραχή που προκάλεσε το νέο δημοσιονομικό σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης (βλ. σελ. 27).

Συγκεκριμένα, ο STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,3%, ενώ κατά τη διάρκειά της είχε κάμψη έως και σχεδόν 2% εξαιτίας της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης και της αδιάλειπτης ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως λόγω φόβων για ύφεση.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100, χάρη και στις δηλώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, έκλεισε με 0,30%, με 0,36% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 0,19% στο Παρίσι ο CAC 40, ενώ το Μιλάνο (FTSE MIB) και η Μαδρίτη (ΙΒΕΧ) είχαν πτώση της τάξεως του 0,52% και 0,05% αντιστοίχως. Αργά χθες και πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν ανοδική πορεία κατά 1,42% και 1,48% αντιστοίχως.

Μικρά κέρδη στο Λονδίνο μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε χθες ότι θα αποκτήσει όσα μακράς διαρκείας κρατικά ομόλογα χρειαστεί έως τις 14 Οκτωβρίου, ώστε να σταθεροποιηθούν οι κεφαλαιαγορές, επισημαίνοντας ότι θα αναβάλει την έναρξη του προγράμματος πώλησης κρατικών τίτλων την προσεχή εβδομάδα.

Η στερλίνα ενισχύθηκε προς το δολάριο, όπως ανοδικά κινήθηκαν και οι ομολογιακές τιμές των βρετανικών τίτλων. «Δεν νομίζω πως οι αγορές θεωρούν ότι με την παρέμβαση όλα μπαίνουν στη θέση τους – απλώς πρόκειται για τις απολύτως αναγκαίες πρώτες βοήθειες», παρατηρεί ο Στιβ Σόσνικ, προϊστάμενος στρατηγικής της Interactive Brokers. Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη υποχώρησε και χθες οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών εξασθένησαν κατά 11 μ.β. στο 2,12%.

Το ευρώ ανήλθε 1,1% προς το δολάριο, στα 0,9701 δολάρια. Χθες στελέχη της ΕΚΤ, η οποία στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της είχε αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 125 μ.β. αθροιστικά, δήλωσαν πως ίσως απαιτείται νέα αύξηση και πάλι κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο και ακόμα μία τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT