Χρηματιστήριο: Έντονη μεταβλητότητα και πιέσεις

Χρηματιστήριο: Έντονη μεταβλητότητα και πιέσεις

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,88% και έκλεισε στις 791,42 μονάδες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Εντονη μεταβλητότητα σημειώθηκε στην αγορά ομολόγων καθώς και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης να συνεχίζουν να κυριαρχούν, καθώς το «τσουνάμι» των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς αναμένεται να συνεχιστεί.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αρκετές και έντονες διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο να περάσει καθόλου σε θετικό έδαφος, κλείνοντας λίγο υψηλότερα από τις 790 μονάδες, ενώ στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές καθώς και επιλεγμένοι τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα, σημαντική αστάθεια σημειώθηκε και στην αγορά ομολόγων, όπου το αρχικό ισχυρό sell-off τελικά εξανεμίστηκε. Ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έσπασε το φράγμα του 5% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2017 στο ξεκίνημα των συναλλαγών, στη συνέχεια υποχώρησε στο 4,87%, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 270 μ.β., ύστερα και από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι θα ξεκινήσει προσωρινό QE για τη στήριξη των μακροπρόθεσμων ομολόγων, βάζοντας έτσι φρένο στην ποσοτική σύσφιγξη που είχε προγραμματίσει να εφαρμόσει.

Αυτό οδήγησε σε περιορισμό των αρχικών απωλειών που σημείωναν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και σε ανοδικό «γύρισμα» των τιμών τους, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά πόσον θα μπορούσε και η ΕΚΤ να προχωρήσει σε κάποια δράση, δεδομένου ότι έχει ήδη στο «οπλοστάσιό» της το νέο εργαλείο TPI. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,88% και έκλεισε στις 791,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,73 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές καθώς και επιλεγμένοι τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 1.899,57 μονάδες, ενώ με πτώση 0,60% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.264,85 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, απώλειες 4,08% κατέγραψε η Coca-Cola και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% η Βιοχάλκο και η Aegean, ενώ πτώση άνω του 1% κατέγραψαν οι Lamda Development και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ανοδικά ξεχώρισαν η Motor Oil στο +2,50% και η Jumbo στο +2,09% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι Quest και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,11% στις 518,54 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει πτώση 3,39%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -2,65%, τη Eurobank στο -2,29% και την Alpha Bank στο -0,83%.

Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, o MSCI World Index (παγκόσμιος δείκτης μετοχών) βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών (26% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα). «Το περιβάλλον μοιάζει τοξικό, αλλά τολμούμε να αναφέρουμε ότι οι ευκαιρίες σταδιακά αρχίζουν να αναδύονται», προσθέτει.

Στο εσωτερικό αναμένει την ολοκλήρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι υποστηρικτικά σε σύγκριση με τις τωρινές αποτιμήσεις. Η αναζήτηση του πυθμένα δεν είναι προτεραιότητα, καθώς αξιολογούνται εισηγμένες. «Εκτιμούμε ότι δεικτοβαρείς μετοχές αρχίζουν και εμφανίζουν ελκυστικές αποτιμήσεις με δείκτες EV/εκτιμώμενα EBITDA 2022 χαμηλότερα του 5, γεγονός που δεν μας αφήνει αδιάφορους παρά το αρνητικό περιβάλλον, ειδικότερα αν ο αριθμοδείκτης συνδυαστεί και με άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT