Διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ προανήγγειλε η Λαγκάρντ

Διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ προανήγγειλε η Λαγκάρντ

Στόχος, η μείωση του πληθωρισμού – Σε άνοδο δολάριο και αποδόσεις ομολόγων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Για αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων του ευρώ που θα αποφασιστούν στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ προϊδέασε χθες τις αγορές η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ υπενθύμισε πως το ζητούμενο για την τράπεζα είναι να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού. «Θα κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, ενώ απαντώντας στην εντεινόμενη ανησυχία αγορών και οικονομολόγων για τον αντίκτυπο στην οικονομία πρόσθεσε πως «πρωταρχικός στόχος της τράπεζας δεν είναι να προκαλέσουμε ύφεση, αλλά να διασφαλίσουμε σταθερές τιμές. Αν δεν το κάνουμε, τότε η οικονομία θα πληγεί περισσότερο».

Τους τελευταίους μήνες η ΕΚΤ ακολουθεί κατά πόδας την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, που μετά πέντε αυξήσεις των επιτοκίων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει φέρει τα επιτόκια του δολαρίου στο 3% με 3,5%. Υπό την πίεση του διαρκώς επιταχυνόμενου πληθωρισμού, που τον Αύγουστο έφτασε στο 9,1% στην Ευρωζώνη, στις αρχές Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα και επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης φτάνοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,75%.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επίπεδα των επιτοκίων του δολαρίου και του ευρώ αποτελεί, όμως, έναν από τους παράγοντες που εξακολουθούν να εξωθούν ανοδικά το δολάριο. Το αποτέλεσμα είναι να δέχονται πιέσεις τα νομίσματα ανά τον κόσμο, από το ευρώ, που βρίσκεται πλέον στο 0,96 δολ., μέχρι τη στερλίνα και το γιεν. Το αμερικανικό νόμισμα συνέχισε και χθες την ανοδική πορεία του, σημειώνοντας νέο ρεκόρ όταν ο Λευκός Οίκος διέψευσε τη φημολογία ότι σχεδιάζεται παρέμβαση με σκοπό την αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος. Ανάμεσα στα νομίσματα που αποδυναμώνονται διαρκώς έναντι του αμερικανικού είναι το κινεζικό γουάν, που χθες υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ρυθμιστική αρχή υπό την καθοδήγηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας κάλεσε, έτσι, χθες τις τράπεζες της χώρας να περιφρουρήσουν την κινεζική αρχή που καθορίζει την ισοτιμία του γουάν.

Οσον αφορά το γιεν, που δέχεται επίμονες πιέσεις εδώ και εβδομάδες, παρέμεινε και χθες στα επίπεδα των 145 γιεν έναντι του δολαρίου, που άλλοτε έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας και φημολογείται πως ενδέχεται να επαναληφθεί και τώρα κάτι ανάλογο. Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου συμπαρασύρουν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Αυτές με τη σειρά τους «προσελκύουν εισροές κεφαλαίων στο αμερικανικό νόμισμα», όπως επισημαίνει η Νανέτ Χέτσλερ Φαΐντ, υπεύθυνη επενδύσεων στον τομέα διαχείρισης πλούτου της Credit Suisse Group. Η ίδια πρόσθεσε πως «όσο η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική διαφόρων χωρών δεν λειτουργεί υποστηρικτικά για τα νομίσματά τους, προεξοφλούμε πως θα ενισχύεται το δολάριο».

Πιέσεις στα νομίσματα ανά τον κόσμο, από το ευρώ, που βρίσκεται πλέον στο 0,96 δολ., μέχρι τη στερλίνα και το γιεν.

Την ίδια στιγμή, όμως, σημειώνουν μεγάλη άνοδο και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, με εκείνη του δεκαετούς του ελληνικού Δημοσίου να αγγίζει το 5,05% καταγράφοντας αύξηση 3,4% και το spread να κινείται στις 268 μονάδες βάσης σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από την εκδήλωση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Ανάλογη είναι η εικόνα και της υπόλοιπης περιφέρειας της Ευρωζώνης. Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς υπερέβη χθες το 3,5% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2014. Η απόδοση του δεκαετούς της Πορτογαλίας διαμορφώνεται στο 3,42% σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, ενώ η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς σημειώνει άνοδο 3% και φτάνει στο 4,91% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT