Αρνητικό ξανά το κλίμα στην Ευρώπη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επικράτησε η ανησυχία για τις επικείμενες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων που σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου και η ανησυχία για τη συνεπακόλουθη ύφεση. Η τόνωση που είχε φέρει στις ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη με την παρέμβασή της η Τράπεζα της Αγγλίας εξανεμίστηκε γρήγορα και το κλίμα έγινε ξανά αρνητικό. Βάρυνε, άλλωστε, ιδιαιτέρως όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι η ακτοφυλακή της Σουηδίας εντόπισε τέταρτη διαρροή στους αγωγούς του Nord Stream, καθώς πολλαπλασίασε την αγωνία της Ευρώπης για την ασφάλεια στην προσφορά ενέργειας. Η αρνητική συγκυρία συνδυάστηκε με τις δηλώσεις στελεχών της Fed περί επικείμενων νέων αυξήσεων των επιτοκίων, με την άνοδο του δολαρίου και την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Οι επενδυτές αντέδρασαν, άλλωστε, με νευρικότητα στα αποτελέσματα έρευνας της Κομισιόν που φέρουν την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Ο δείκτης οικονομικού αισθήματος υποχώρησε στις 93,7 μονάδες, από τις 97,3 στις οποίες βρισκόταν τον Αύγουστο, και σημείωσε τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Νοέμβριο του 2020. Οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για υποχώρησή του στις 95 μονάδες.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,67%, ενώ παρόμοιες ήταν οι απώλειες των μεγαλύτερων εθνικών αγορών. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 1,77% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με απώλειες 1,71%, ενώ σημαντική ήταν η πτώση που σημείωσαν στη γερμανική αγορά οι μετοχές κολοσσών όπως της Porsche Automobil, που έκανε βουτιά 11%, αλλά και των Volkswagen, Continental, Adidas, Daimler, BMW, Infineon Technologies και Deutsche Bank, που έκλεισαν με υποχώρηση από 3% έως 7%. Παρόμοια η εικόνα στη γαλλική αγορά, με τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού να κλείνει με απώλειες 1,53%.

Ακόμη και ο δείκτης SMI του ελβετικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 0,92%, ενώ με απώλειες από 1% έως 4% έκλεισαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία και την Ολλανδία μέχρι την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT