Χρηματιστήριο: Πτώση και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας

Χρηματιστήριο: Πτώση και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας

Στο 0,37% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, που διαμορφώθηκε στις 788,46 μονάδες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Κοντά στη λήξη της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε το θετικό πρόσημο, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας αλλά με ήπιες απώλειες. Η στήριξη από δεικτοβαρείς μετοχές περιόρισε πάντως τις πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, και αυτό κόντρα στο έντονα αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ώθηση που έδωσε η αιφνιδιαστική απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Τετάρτη με την ενεργοποίηση ενός προσωρινού QE, εξανεμίστηκε. Ο λόγος είναι πως οι ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών διεθνώς και τους κινδύνους πιθανής μετάδοσης από μια αναταραχή στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, έκαναν τους επενδυτές να στραφούν μακριά από το ρίσκο.

Παρά τις έντονες διεθνείς αναταράξεις της τελευταίας εβδομάδας, το Χ.Α. εμφάνισε πάντως κάποιες άμυνες και κατάφερε να διατηρήσει την επαφή με τη ζώνη των 790 μονάδων, προσφέροντας λόγους αισιοδοξίας για τη συνέχεια, αν και οι όποιες προσπάθειες επανάκτησης των 800 μονάδων έχουν βρει προς το παρόν «τοίχο».

Η Depolas Investment Services αναμένει να συνεχιστούν οι ταλαντώσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πιθανότατα ολοκληρώνοντας με άλλη μια ανοδική προσπάθεια το επόμενο διάστημα, ενώ διατηρεί την εκτίμησή της για το εύρος τιμών του Γενικού Δείκτη μεταξύ των 770 και των 850 μονάδων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,37% στις 788,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,49 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,29% στις 1.894,02 μονάδες, ενώ στο -1,23% και στις 1.249,35 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το σκηνικό της τέλειας καταιγίδας διατηρείται για την οικονομία και τις αγορές, τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ με πτώση 3,51% και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 2% οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Lamda Development, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Ανοδικά ξεχώρισαν η Mytilineos στο +2,51% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι Jumbo, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,17% στις 512,49 μονάδες με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει ανοδικά στο +0,73%, ενώ με πτώση 3,74% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς, στο -2,19% η Alpha Bank και στο -0,91% η Eurobank.

Το σκηνικό της τέλειας καταιγίδας διατηρείται για την οικονομία και τις αγορές, όπως σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», με την ουκρανική κρίση να κλιμακώνεται και τις κεντρικές τράπεζες, καθοδηγούμενες από τη Federal Reserve, να δρομολογούν επιτοκιακές αυξήσεις στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ακόμη και ο ιδιαίτερα συντηρητικός στις εκτιμήσεις ΟΟΣΑ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η ύφεση είναι το επερχόμενο σενάριο για πολλές χώρες της Ευρωζώνης, ενώ παραδοσιακά απαισιόδοξες φωνές όπως του Ρουμπινί προεξοφλούν τις επερχόμενες αναταράξεις της ύφεσης στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, στις μετοχές και στα πάσης φύσεως funds. «Οι ανησυχίες για επερχόμενες απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ουκρανία, διαμορφώνουν αυξημένη αποστροφή για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων σε όλες τις αγορές του πλανήτη», σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT