Αισιόδοξη για τη χώρα η S&P, επιφυλακτική για τις τράπεζες

Αισιόδοξη για τη χώρα η S&P, επιφυλακτική για τις τράπεζες

Ανάμεικτα είναι τα μηνύματα που δίνει η S&P ενόψει της αξιολόγησής της για την Ελλάδα αυτόν τον μήνα καθώς, αν και εμφανίζεται θετική για τις προοπτικές της οικονομίας, υπογραμμίζει τους σημαντικούς κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπος ο τραπεζικός κλάδος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Ανάμεικτα είναι τα μηνύματα που δίνει η S&P ενόψει της αξιολόγησής της για την Ελλάδα αυτόν τον μήνα καθώς, αν και εμφανίζεται θετική για τις προοπτικές της οικονομίας, υπογραμμίζει τους σημαντικούς κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπος ο τραπεζικός κλάδος.

Σε νέα του έκθεση ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της πρόβλεψής του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 5,6% από 3,5% πριν, τονίζοντας πως οι προοπτικές της χώρας παραμένουν καλές παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Αναμένει ότι ο αντίκτυπος θα είναι διαχειρίσιμος και τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αν και το 2023 θα είναι ένα έτος επιβράδυνσης, με το ελληνικό ΑΕΠ να κινείται στο 1,8%.

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη του κλάδου του τουρισμού εκτιμά ότι θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και θα συμβάλει στη σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο θα επιβαρυνθεί από τις σημαντικά υψηλότερες τιμές των εισαγωγών ενέργειας. Παράλληλα, αναμένει ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι προέβλεπε πριν και θα κινηθεί στο 4,6% του ΑΕΠ το 2022, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης για την καταστολή των πληθωριστικών πιέσεων από την ενεργειακή κρίση.

Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών παραμένει μεταξύ των πιο αδύναμων στην Ε.Ε., αναφέρει ο οίκος.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο ωστόσο, η S&P σημειώνει πως παρά την ορατή πρόοδο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξημένους οικονομικούς κινδύνους, και συγκεκριμένα τα ακόμη υψηλά NPEs σε σχέση με την Ε.Ε., τη ρηχή εγχώρια αγορά χρέους, την περιορισμένη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές με ευνοϊκούς όρους, καθώς και το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών παραμένει μεταξύ των πιο αδύναμων στην Ε.Ε., όπως αναφέρει η S&P. Αν και αναμένει ότι ο δείκτης NPE του κλάδου θα μειωθεί κάτω από το 7% έως το τέλος του 2023, η πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, κινδυνεύει από την πλήρη απόσυρση των μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία και τον έμμεσο αντίκτυπο στο διαθέσιμο εισόδημα από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τη μειωμένη παγκόσμια ζήτηση και άλλες δευτερογενείς επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η S&P δεν αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν σταθερή πρόσβαση σε προσιτή, μη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την αγορά το επόμενο έτος. Πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και έναν ιδιωτικό τομέα που εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις κρίσεις της περασμένης δεκαετίας. Πάντως, εκτιμά ότι η κερδοφορία τους θα επωφεληθεί από τα σημαντικά κέρδη αποδοτικότητας κόστους κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, μετά το κλείσιμο καταστημάτων, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οφέλη ψηφιοποίησης και την εστίαση στα έσοδα από προμήθειες.

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει ότι η ποιότητα της τραπεζικής εποπτείας και ρύθμισης της Ελλάδας επωφελείται από τη συμμετοχή της στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διδαχθεί από τα γεγονότα των δύο τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση της Attica Bank μετά την πτώχευσή της το 2021 έπειτα από την παρουσίαση τεράστιων ζημιών λόγω NPLs, έδειξε και πάλι ότι η εποπτεία στη χώρα στερείται διορατικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT