Νέος γύρος πιέσεων σε μετοχές και ομόλογα

Νέος γύρος πιέσεων σε μετοχές και ομόλογα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Εν μέσω προσδοκιών για ενδεχόμενη εφαρμογή πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής από μεγάλες κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες, οι περισσότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και αγορές κυβερνητικών ομολόγων δέχθηκαν νέες πιέσεις την εβδομάδα που διανύσαμε, προκαλώντας περαιτέρω σύσφιγξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών και αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η ανακοίνωση από την κυβέρνηση ενός μεγάλου πακέτου φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 45 δισ. στερλινών (2% του ΑΕΠ), το μεγαλύτερο τα τελευταία 50 χρόνια, προκάλεσε έντονες ανησυχίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλά ετών και η στερλίνα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, με την κεντρική τράπεζα του Η.Β. (ΒοΕ) να ανακοινώνει έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ενώ η τράπεζα έχει ήδη εισέλθει σε κύκλο αύξησης των επιτοκίων και προετοιμάζεται για εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης στο τέλος Οκτωβρίου, με τον επικεφαλής οικονομολόγο να στέλνει μήνυμα στις αγορές για σημαντική αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση και την αγορά να αναμένει τώρα τερματικό επίπεδο κοντά στο 6,00% στις αρχές του 2023 για το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο, έναντι τρέχοντος επιπέδου στο 2,25%.

Οι πιέσεις που δέχθηκαν τα κυβερνητικά ομόλογα του Η.Β. συμπαρέσυραν και τους τίτλους των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, οι οποίοι επηρεάστηκαν επίσης σε κάποιο βαθμό από ενδογενείς παράγοντες. Χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ, πληθώρα στοιχείων αιφνιδίασε θετικά, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η οικονομία παρουσιάζει κάποιο βαθμό ανθεκτικότητας στη συνολική αύξηση των 300 μ.β. στα επιτόκια από τον Μάρτιο, αφήνοντας περιθώρια στη Fed να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξησή τους προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει νέο ιστορικά υψηλό 10,0% ετησίως τον Σεπτέμβριο και την αγορά να προεξοφλεί νέα αύξηση 75 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT