Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε σύγχρονες μονάδες logistics

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε σύγχρονες μονάδες logistics

Η αγορά επεκτείνεται πλέον πέραν της Αττικής και της Θεσσαλονίκης

4' 17" χρόνος ανάγνωσης

Στην ανάπτυξη υποδομών διαμετακομιστικού εμπορίου και αποθήκευσης, εντός και πλέον κι εκτός Αττικής, στρέφεται ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός επενδυτών και εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων. Οταν ευοδωθούν τα σχέδια αυτά, εκτιμώμενου κόστους άνω των 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τον ρόλο της χώρας ως κόμβου της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας. Αν σε αυτά προστεθούν, επίσης, τα σχέδια για το Θριάσιο Ι και ΙΙ, η αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την έκταση της Εκκλησίας της Ελλάδας στο Σχιστό, για την οποία πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συναντίληψης με την ελληνική κυβέρνηση, το ποσό αυξάνεται σε σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν σημαντικά τη διαδικασία στροφής του καταναλωτικού κοινού προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. «Η κατανάλωση έχει αρχίσει να φεύγει πλέον από το φυσικό κατάστημα και κατευθύνεται προς την αποθήκη και τη διανομή των προϊόντων. Είναι λοιπόν μια φυσική εξέλιξη και των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, όπως η δική μας, να μετακινηθούμε από τη δημιουργία νέων εμπορικών χώρων στη δημιουργία νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand Real Estate.

Η εισηγμένη ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας την απόκτηση του ακινήτου της πρώην Βαλκάν στη Θεσσαλονίκη αντί ποσού έξι εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια έκταση 335,6 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο 15ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Εδεσσας, σε ιδιαίτερα προνομιακό σημείο, καθώς απέχει 16 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και 23 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Εκεί, η Dimand φιλοδοξεί να αναπτύξει, σε δύο φάσεις, το μεγαλύτερο συγκρότημα logistics της Βορείου Ελλάδας, συνολικής επιφάνειας της τάξεως των 120.000 τ.μ. Σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος του 2024 θα κατασκευαστούν υποδομές 55.000 τ.μ. και σε δεύτερη φάση επιπλέον 65.000 τ.μ. Η αξία της επένδυσης υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 150 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Dimand στον τομέα των περιαστικών υποδομών logistics μεγάλης κλίμακας, η οποία σηματοδοτεί την πεποίθηση των στελεχών της εταιρείας στις προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης σε διαβαλκανικό εμπορικό κόμβο.

Μία ακόμη μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη, στη δυτική πλευρά της πόλης, ύψους της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ, αφορά την αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου, επιφάνειας 672 στρεμμάτων. Τον σχετικό διαγωνισμό προετοιμάζει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (Project Preparation Facility – PPF). Το ακίνητο ανήκει στο υπ. Οικονομικών, το οποίο το έχει παραχωρήσει ως προς τη χρήση του στη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε σύγχρονες μονάδες logistics-1

Νέοι παίκτες

Οι νέες εγκαταστάσεις είναι υψηλής ποιότητας, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία των υπο- δομών στον κλάδο των logistics.

Μεγάλο ενδιαφέρον για εμπορευματικά κέντρα έχουν όμως και άλλοι επενδυτές, πέραν των «συνήθων υπόπτων», δηλαδή των εταιρειών logistics και των επενδυτών ακινήτων. Ο όμιλος Μελισσανίδη προχώρησε πριν από μερικούς μήνες στην αγορά των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας Σέλμαν στην Εύβοια. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ, σε μια εγκατάσταση η οποία έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της ύπαρξης λιμενικής εγκατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των πιθανών επιλογών αξιοποίησης του ακινήτου είναι η μετατροπή του σε εμπορευματικό κέντρο. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή του Βασιλικού και είναι επιφάνειας 400 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει και κτίρια της τάξεως των 120.000 τ.μ.

Οπως εξηγεί στην «Κ» η κ. Δίκα Αγαπητίδου, επικεφαλής της Αθηναϊκής Οικονομικής – JLL, «αλλάζει πλέον ο χαρακτήρας των υποδομών logistics, καθώς επεκτείνονται και σε περιοχές εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής. Επίσης, στόχος των εταιρειών είναι η βιώσιμη λειτουργία των εγκαταστάσεων». Για τον σκοπό αυτό, όλες οι νέες επενδύσεις προβλέπουν την υιοθέτηση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως για παράδειγμα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες, τα οποία αξιοποιούνται για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.

Από βιομηχανία, αποθήκη

Στην περιοχή της Αττικής δρομολογούνται επίσης σημαντικές επενδύσεις. Από τις πλέον σημαίνουσες είναι η αξιοποίηση της έκτασης των 300 στρεμμάτων της Χαλυβουργίας Ελλάδας, η οποία διαθέτει και λιμενική υποδομή. Πρόκειται για την πρώην παραγωγική μονάδα της Χαλυβουργίας της οικογένειας Μάνεση, πλησίον των ΕΛΠΕ, η οποία παραμένει ανενεργή από το 2012. Το ακίνητο έχει περάσει υπό τον έλεγχο του αμερικανικού επενδυτικού fund HIG, που έχει εκπονήσει και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο, που προβλέπει τη μετατροπή του ακινήτου σε κόμβο για την αποθήκευση, διαλογή και διακίνηση των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα μέσω του λιμανιού του Πειραιά και προορίζονται για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν υποδομές της τάξεως των 100.000 τ.μ., ενώ το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και το γεγονός ότι η HIG έχει αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό και στην εξειδικευμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics Makios Logistics, της οποίας την τεχνογνωσία σκοπεύει να αξιοποιήσει. Η εν λόγω εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των αποθηκών-ψυγείων στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς διαθέτει δύο σχετικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι και Γέφυρα). Παράλληλα, προωθεί και μια ακόμη ανάπτυξη στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Σχέδιο για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου δρομολογείται και στην περιοχή του πρώην εργοταξίου για την κατασκευή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου από το ΤΑΙΠΕΔ. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιούλιο προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου, συνολικής επιφάνειας 165 στρεμμάτων. Το ακίνητο ενδείκνυται για την ανάπτυξη πάρκου εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς μάλιστα διαθέτει και πρόσβαση στη θάλασσα. Εναλλακτικές προτάσεις είναι η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, ή ακόμη και τουριστικών υποδομών. Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σχετικών προσφορών έχει οριστεί η 18η Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT