Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν και στη χθεσινή συνεδρίαση την ανοδική πορεία της Δευτέρας, αλλά η άνοδος επιταχύνθηκε σημαντικά οδηγώντας σε μεγάλα κέρδη.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν και στη χθεσινή συνεδρίαση την ανοδική πορεία της Δευτέρας, αλλά η άνοδος επιταχύνθηκε σημαντικά οδηγώντας σε μεγάλα κέρδη. Εχει προηγηθεί στη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου η παρατεταμένη υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αιτία, τα μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και οι εκτιμήσεις πως επίκειται ύφεση στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς οδηγούν τους επενδυτές στην εκτίμηση πως απομακρύνεται ο κίνδυνος νέων επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων. Στη γενικότερη αισιοδοξία προστέθηκε, άλλωστε, χθες η είδηση πως η Τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησε μεν σε αύξηση επιτοκίων αλλά μόλις 25 μονάδων βάσης, σαφώς μικρότερη δηλαδή από εκείνη που σχεδίαζε. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, προέκυψε πως οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Αύγουστο ελαφρώς περισσότερο από όσο αναμενόταν κυρίως εξαιτίας του διαρκώς αυξανόμενου κόστους της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, όμως, όταν από τον πληθωρισμό αφαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης επιβραδύνεται. Οπως τονίζει ο Στιβ Σόσνικ, στέλεχος της Interactive Brokers, «οποιαδήποτε βελτίωση στον δομικό πληθωρισμό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ιδιαιτέρως καλά νέα από τις αγορές, καθώς είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που θα μετριάσουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών».

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με κέρδη 3,1% παρατείνοντας για τρίτη συναπτή ημέρα την ανοδική πορεία του και καταγράφοντας την καλύτερη συνεδρίαση από τα μέσα Μαρτίου. Ο εν λόγω δείκτης έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 17,4% από την αρχή του έτους, αντανακλώντας τα ενεργειακά δεινά που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος νέων επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο Στιβ Σόσνικ υπογραμμίζει πως «βλέπουμε μια αντιστροφή των συνθηκών που είχαν προκαλέσει πανικό στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας· τώρα επικρατεί η εντύπωση ότι τα χειρότερα των αυξήσεων επιτοκίων βρίσκονται πίσω μας». Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο σχεδόν 2,6%, με το κλίμα στην αγορά να διατηρεί τον ενθουσιασμό που προκάλεσε τη Δευτέρα η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω τις επίμαχες φοροαπαλλαγές στους πλουσιότερους πολίτες της χώρας. Με σημαντική άνοδο 3,78% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης και με ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, 4,24%, έκλεισε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT