Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 823 μονάδες με άνοδο 2,35%

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 823 μονάδες με άνοδο 2,35%

Βελτιώθηκε το κλίμα, καθώς οι επενδυτές «βλέπουν» μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

«Γκάζι» πάτησε ο Γενικός Δείκτης σκαρφαλώνοντας στις 823 μονάδες, ακολουθώντας το διεθνές ράλι λόγω της αύξησης της διάθεσης των επενδυτών για ρίσκο, η οποία βασίστηκε στην πεποίθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αλλάξουν ταχύτητα και να γίνουν λιγότερο επιθετικές στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε βουτιά τις αποδόσεις των ομολόγων.

Το κλίμα ενίσχυσε η μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, ενώ τα πιο αδύναμα στοιχεία της παραγωγής στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο και η υποχώρηση τιμών ενέργειας στην Ευρώπη βοήθησαν επίσης.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η «στροφή» στη στάση των κεντρικών τραπεζών δεν είναι πιθανό να συμβεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς Fed και ΕΚΤ θα θέλουν να δουν κάποιους μήνες βελτίωσης στα δεδομένα του πληθωρισμού προτού σκεφθούν να ακολουθήσουν μια πιο ήπια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωζώνη δεν έχει σε καμία περίπτωση ξεφύγει από τον κίνδυνο ύφεσης.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών πάντως συνεχίζει (και εντείνει) την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε δειλά την Παρασκευή, αφήνοντας πίσω του τις 800 μονάδες που είχαν ταλαιπωρήσει την αγορά για ημέρες και διαπερνώντας με ευκολία τη σημαντική αντίσταση των 815 μονάδων, με τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας του ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,35% στις 823,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,35 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,57% στις 1.984,25 μονάδες, ενώ στο +1,02% και στις 1.265,75 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

To προσχέδιο του προϋπολογισμού δείχνει ότι τα «καλά νέα» μπορεί να συνεχισθούν και το 2023.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Aegean στο +4,47% και ακολούθησε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +3,88%, ενώ με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν Coca-Cola, Lamda Development, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Πτωτικά έκλεισαν μόνο η Quest (-0,96%) και η Jumbo (-0,15%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι 4,02% στις 535,55 μονάδες, με την Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 5,77% και την Alpha Bank να κλείνει στο +4,22%, την Εθνική Τράπεζα στο +3,97% και τη Eurobank στο +3,32%.

Η υποχώρηση του Χ.Α. κατά «μόνο» 11,24% στο εννεάμηνο (έναντι υπερδιπλάσιας πτώσης στη Wall Street) επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητά του, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, κάτι που ασφαλώς έχει την εξήγησή του: η Moody’s, η S&P και το ΚΕΠΕ προσέθεσαν και τη δική τους εκτίμηση για επίδοση της αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 5%-6% για το 2022.

To προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκαλύπτει ότι τα «καλά νέα» μπορεί να συνεχισθούν και το 2023, στον βαθμό που οι «μαύροι κύκνοι» των αγορών δεν θα συνεχίσουν να επιφέρουν βλαπτικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην πιο ευάλωτη ευρωπαϊκή, που αδυνατεί να χαράξει ακόμη ενιαία πολιτική στο ενεργειακό.

Το προσχέδιο αναφέρεται σε αύξηση των επενδύσεων με ρυθμό 16% καθώς θα κλιμακώνεται η διενέργεια των έργων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στον βαθμό που θα καταγραφεί ακόμη μία θετική τουριστική χρονιά στο πεδίο των ταξιδιωτικών εισπράξεων, το +2,1% για το ΑΕΠ ίσως αποτελεί υποεκτίμηση αυτού που θα πραγματοποιηθεί, σχολιάζει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT