ΤΑΥΦΕ: Συστήνει εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων

ΤΑΥΦΕ: Συστήνει εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων

Στόχος, η κάλυψη του μακροχρόνιου αναλογιστικού ελλείμματος που εμφανίζει το Ταμείο χωρίς αύξηση εισφορών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Στη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, που θα αναλάβει την επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών του, προσανατολίζεται το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ – Ταμείο Εφάπαξ Παροχών) με στόχο την κάλυψη του μακροχρόνιου αναλογιστικού ελλείμματός του.

Βάσει του σχεδιασμού, ο νέος επενδυτικός φορέας θα ελέγχεται αυστηρά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα λειτουργεί με διαφάνεια και, όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση της πρότασης κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας διαδικτυακής ενημέρωσης των μελών του Ταμείου, θα αποτελέσει τη λύση για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και κατά συνέπεια για απόσβεση του μακροχρόνιου αναλογιστικού ελλείμματος χωρίς αύξηση των εισφορών ή και μείωση των παροχών.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου, Γεράσιμο Κονιδάρη, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί, αν οι αποδόσεις των επενδύσεων του Ταμείου αυξηθούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το τεχνικό επιτόκιο που ορίζει η αναλογιστική μελέτη (2%), δηλαδή με μέση απόδοση της τάξεως του 3,15%, το αναλογιστικό έλλειμμα μειώνεται περίπου στο μισό. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν αντί για 2% απόδοση επενδύσεων επιτευχθεί 1%, το αναλογιστικό έλλειμμα διπλασιάζεται. Συγκεκριμένα, με αποδόσεις της τάξεως του 2% το αναλογιστικό έλλειμμα του ΤΑΥΦΕ εκτιμήθηκε το 2013 σε 348,08 εκατ. ευρώ. Εάν η μέση απόδοση ήταν 3,15%, τότε το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά 51%, φθάνοντας τα 171,35 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα αποθεματικά του Ταμείου, από 41,623 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013, έφτασαν στις 31/8/2022 τα 174,937 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 320%.

Υπέρ της ενεργού επαγγελματικής διαχείρισης τάχθηκε και ο δρ Παναγιώτης Αλεξάκης, πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής του ΤΑΥΦΕ, επισημαίνοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν οι περιοριστικοί παράγοντες του παρελθόντος, όπως οι δομές οργάνωσης των Ταμείων, οι περιορισμοί στα επενδυτικά εργαλεία τους, οι τοποθετήσεις των κεφαλαίων αποκλειστικά στην ΤτΕ, οι καθυστερήσεις στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων κ.λπ. Πλέον, τόνισε, έχουν ανοίξει οι κεφαλαιαγορές, ενώ στα συμβατικά είδη επενδύσεων –μετοχές, ομολογίες, αμοιβαία κεφάλαια– προστίθενται και εναλλακτικές επενδύσεις, όπως μετοχικές συμμετοχές σε εταιρείες και επενδύσεις σε ακίνητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT