Η επιστροφή Μασκ για εξαγορά του Twitter γεννά πολλά ερωτήματα

Η επιστροφή Μασκ για εξαγορά του Twitter γεννά πολλά ερωτήματα

Ουδείς είναι βέβαιος ότι θέλει πραγματικά να ολοκληρώσει τη συμφωνία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Αφού προσπάθησε επί μήνες να ξεφύγει από τη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων για την απόκτηση του κοινωνικού δικτύου του Twitter, ο Ελον Μασκ ενημέρωσε τη διοίκησή του στις αρχές της εβδομάδας ότι τελικώς όντως ήθελε να το αγοράσει, ακριβώς όπως είχαν αρχικά συμφωνήσει τους όρους. Ωστόσο οι επενδυτές, όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν δείχνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις εξελίξεις. Και ο λόγος είναι απλός: ο ήδη πολυπράγμων δισεκατομμυριούχος και δημιουργός της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla θα επωμιστεί ακόμα περισσότερη δουλειά, και αυτός ο κατακερματισμός του είναι μία από τις αιτίες που μειώθηκε η χρηματιστηριακή της αξία. Αφ’ ης στιγμής δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να αγοράσει το Twitter φέτος τον Απρίλιο, η αξία της Tesla από το 1,18 τρισ. δολάρια τότε υποχώρησε στα 780 δισ. δολάρια. Συν τοις άλλοις, δεν υπάρχει κάποια κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην επιτάχυνση της μετάβασης στη βιώσιμη ενέργεια της Tesla και τη σταυροφορία για την ελευθερία του λόγου και την περιστολή των χαλκευμένων λογαριασμών στο Twitter. Ακόμα ένα μείζον θέμα για τον μεγιστάνα Ελον Μασκ είναι η επικείμενη δίκη της 17ης Οκτωβρίου, όπου θα αντιμετωπίσει τη διοίκηση του Twitter εξαιτίας της αθέτησης της συμφωνίας. Οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αντιπαραθέσεις του αιώνα, όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος DealBook.

Η αγωγή του Twitter κατά του Μασκ εκδικάζεται στις 17 Οκτωβρίου – Ο ρόλος των τραπεζών που χρηματοδοτούν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, τη Δευτέρα η διοίκηση του κοινωνικού δικτύου έλαβε τη σχετική επιστολή από τους δικηγόρους του Μασκ και την κατέθεσε την Τρίτη στο Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ, που προεδρεύει της υπόθεσης της αντιδικίας τους. Σε μια έκτακτη εμπιστευτική ακρόαση η δικαστής έδωσε εντολή στις δύο πλευρές να εξετάσουν τις εξελίξεις και να επικοινωνήσουν ξανά μαζί της. Το Twitter διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με την παύση της δίκης και εξετάζει ορισμένες εναλλακτικές στις διαπραγματεύσεις του με τον Μασκ, όπως να ζητήσει από το δικαστήριο να επιβλέπει το κλείσιμο της συμφωνίας.

Πάντως, όπως αναφέρει το DealBook, δεν είναι ακόμα γνωστό ποιος είναι ο λόγος που άλλαξε γνώμη ο Μασκ και επανήλθε στην εξαγορά του Twitter. Το ότι δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν περαιτέρω τα μηνύματα με τους φίλους και συνεργάτες του στη Σίλικον Βάλεϊ και στη Γουόλ Στριτ, καθώς προσέγγιζε το Twitter; Το ότι το Twitter αισθανόταν πολύ σίγουρο για τις πιθανότητες να έχει ευνοϊκή έκβαση υπέρ του η δίκη στο Ντέλαγουερ; Μήπως ο Ελον Μασκ ήλπιζε να τον εγκαταλείψουν οι χρηματοδότριες τράπεζες; Αλλωστε, εάν δεν συμπηχθεί επιτυχώς η ομάδα των τραπεζών, ο δισεκατομμυριούχος απλά θα πληρώσει ρήτρα 1 δισ. δολάρια. Βέβαια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήδη δεσμεύονται να δώσουν 12,5 δισ. δολάρια, υπό τον όρο να λήξει η διαδικασία μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο. Μήπως το Twitter θα μπορούσε να αποτρέψει τον Ελον Μασκ από το να χρησιμοποιήσει ως μοχλό αποχώρησης τις τράπεζες; Μία λύση θα ήταν να ζητήσει από το δικαστήριο να θέσει όρο στις τράπεζες να δεσμευθούν εγγράφως πως στηρίζουν τη συναλλαγή, αλλά και να υπενθυμίσει στον ίδιο τον Μασκ επιστολή του, όπου αναφέρει πως δεν γνωρίζει κάποιαν αιτία που εμποδίζει την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Πάντως, εν κατακλείδι, αξίζει να αναφερθεί ότι η αγορά δανεισμού, στην οποία εν μέρει βασίζεται ο Μασκ, έχει αποδυναμωθεί τον τελευταίο καιρό, καθιστώντας απρόθυμες τις τράπεζες για νέο ρίσκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT