Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιορισμένη πτώση με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Περιορισμένη πτώση με χαμηλό τζίρο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,48% και διαμορφώθηκε στις 819,14 μονάδες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Ελεγχόμενη διόρθωση σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από το ανοδικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται κοντά στη ζώνη των 820 μονάδων, λαμβάνοντας στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη στιγμή που ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Για μία ακόμη φορά το Χ.Α. εμφάνισε αντιστάσεις στις πιέσεις τη στιγμή που οι απώλειες στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές ήταν τριπλάσιες, ύστερα και από τη δημοσίευση του δείκτη PMI της Ευρωζώνης για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο οποίος ενίσχυσε τους φόβους για ύφεση στην περιοχή.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,48% στις 819,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,96 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,48% επίσης και στις 1.974,69 μονάδες, ενώ στο -0,41% και στις 1.260,61 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Ελλάκτωρ στο -3,17% και ο ΟΤΕ με πτώση 2,42%, ενώ ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% οι Aegean, Σαράντης και ΟΠΑΠ. Ανοδικά ξεχώρισε η Βιοχάλκο στο +2,86% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα 44,96 εκατ., με επιλεγμένες τοποθετήσεις σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,52% στις 532,77 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει ανοδικά στο +0,32%, ενώ με πτώση 2,64% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς, στο -0,92% η Alpha Bank και στο -0,11% η Eurobank. Και αυτό παρά τη νέα έκθεση της Deutsche Bank, η οποία «ανέβασε» τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις συστημικές, τονίζοντας ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Παρά τη χθεσινή διόρθωση, οι αγορές έχουν ξεκινήσει με θετικό πρόσημο έως τώρα το τελευταίο και κρισιμότερο τρίμηνο του έτους, πραγματοποιώντας μια αναμενόμενη αντίδραση τις προηγούμενες ημέρες από τις πρόσφατα υπερπουλημένες ζώνες τιμών, σχολιάζει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments. Την αφορμή έδωσαν τα χειρότερα των αναμενομένων στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ, προεξοφλώντας λιγότερο επιθετική στάση από τη Fed. Συνδυαστικά, όπως επισημαίνει, η πτώση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και της τιμής του φυσικού αερίου σε νέα χαμηλά δύο μηνών δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για μια «εξαέρωση» του συστήματος, με τη μεσοπρόθεσμη τάση να παραμένει πάντως πτωτική.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αντιστάθηκε στην κατάρρευση των διεθνών δεικτών, καταφέρνοντας να κρατήσει την ισχυρή διαγραμματική βάση των 780-790 μονάδων, ακυρώνοντας παράλληλα στη συνεδρίαση της Τρίτης το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης, όπως σημειώνει ο αναλυτής. Μια οπισθοχώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στο επίπεδο των 810 και 805 μονάδων, ενώ η διατήρηση της ανοδικής τροχιάς θα δοκίμαζε τη μεσοπρόθεσμη τάση στις 835 μονάδες, με τις 855 και 873 μονάδες να διαμορφώνουν τα επόμενα σημαντικά επίπεδα αντίστασης. Ανάλογη εικόνα και στον δείκτη τραπεζών, ο οποίος θα πρέπει να διατηρηθεί ψηλότερα του ανοδικού χάσματος στις 515 μονάδες, ενώ η μεσοπρόθεσμη τάση θα κριθεί με την κατοχύρωση των 543 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT