Mέτρα στήριξης 10 δισ. αναμένει το 2023 η ΕΤΕ

Mέτρα στήριξης 10 δισ. αναμένει το 2023 η ΕΤΕ

Σημαντική εκτιμά η ∆ιεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας ότι θα παραμείνει και το 2023 η αξία των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, φτάνοντας περίπου τα 10 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων και των ενεργειακών μέτρων.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική εκτιμά η ∆ιεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας ότι θα παραμείνει και το 2023 η αξία των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, φτάνοντας περίπου τα 10 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων και των ενεργειακών μέτρων.

Σε ανάλυσή της για το προσχέδιο προϋπολογισμού, που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, η Διεύθυνση, της οποίας προΐσταται ο κ. Νίκος Μαγγίνας, εκτιμά ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα μπορούσε να εξασφαλίσει και το 2023 σημαντικά έσοδα, συνεισφέροντας κατά 7 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης. H εκτίμηση αυτή γίνεται υπό την προϋπόθεση που υιοθετείται στον προϋπολογισμό ότι οι διεθνείς τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα.

Η αξία της καθαρής δημοσιονομικής στήριξης το 2023 εκτιμάται σε 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. σχετίζεται με μέτρα ενεργειακού χαρακτήρα (1 δισ. ευρώ αποθεματικό, το οποίο περιλαμβάνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού) και τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ αποτελούν το εκτιμώμενο κόστος για το 2023 των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

Αντίστοιχα το 2022, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της Εθνικής, η ακαθάριστη αξία της δημοσιονομικής στήριξης εκτιμάται σε 13,4 δισ. ευρώ (6,4% του ΑΕΠ) εκ των οποίων τα 12,1 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσχεδίου προϋπολογισμού, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα συνεισφέρει 9,5 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το καθαρό κόστος της συνολικής δημοσιονομικής στήριξης το 2022 υπολογίζεται σε σχεδόν 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. ευρώ σχετίζονται με την ενέργεια.

Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μπορεί να συνεισφέρει έως και 7 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης.

Αναλύοντας τη στόχευση του προσχεδίου, για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, οι οικονομολόγοι της ΕΤΕ σημειώνουν ότι εφαλτήρια αποτελούν η ισχυρή ανάπτυξη και οι αξιόπιστες δημοσιονομικές επιδόσεις το 2022, παρά την ενεργειακή κρίση.

Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις του 2022, υποστηρίζουν, αντανακλούν την εντονότατη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, που οδηγεί σε ταχύτερη από την αναμενόμενη άνοδο των φορολογικών εσόδων. Τονίζουν πάντως ότι η προσαρμογή του 2023 αναμένεται να συντελεσθεί σ’ ένα λιγότερο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, με την αύξηση του ΑΕΠ να επιβραδύνεται και θα βασιστεί στη συρρίκνωση των πρωτογενών δαπανών κατά 4,1 δισ., κυρίως μέσω της μη ανανέωσης συγκεκριμένων μέτρων.

Οι βασικοί κίνδυνοι για το δημοσιονομικό σενάριο του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2023 περιλαμβάνουν: α) χειρότερες του αναμενομένου εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, π.χ. οι τιμές του αργού πετρελαίου να βρεθούν σημαντικά πάνω από τα 96 δολ./βαρέλι (που προβλέπονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού) και οι τιμές του φυσικού αερίου (ολλανδικό TTF) να παγιωθούν άνω των 200 ευρώ/MWh σε όλη τη διάρκεια του 2023, με αποτέλεσμα υψηλότερο πληθωρισμό και συμπίεση του εγχώριου επιπέδου κατανάλωσης και παραγωγής, και β) μια εντονότερη ύφεση στη Ζώνη του Ευρώ που θα επιβάρυνε περαιτέρω τις συνθήκες εξωτερικής ζήτησης και τις τουριστικές τάσεις. Τέτοιου είδους εντάσεις θα συνεπάγονταν πρόσθετες ανάγκες για δημοσιονομική στήριξη.

Σχετικά με την προβλεπόμενη μείωση του χρέους σε χαμηλό 13 ετών, στο 161,6% του ΑΕΠ το 2023, αναμένεται να υποστηρίξει την προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT