Νέοι περιορισμοί από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές επεξεργαστών σε κινεζικές επιχειρήσεις

Νέοι περιορισμοί από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές επεξεργαστών σε κινεζικές επιχειρήσεις

Επανέρχεται η ένταση στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις καθώς η Ουάσιγκτον προχωράει στην επιβολή νέων περιορισμών στις αιτήσεις για εξαγωγές επεξεργαστών σε κινεζικές επιχειρήσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Επανέρχεται η ένταση στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις καθώς η Ουάσιγκτον προχωράει στην επιβολή νέων περιορισμών στις αιτήσεις για εξαγωγές επεξεργαστών σε κινεζικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κινεζικής πρεσβείας.

Οπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την εξαίρεση των εταιρειών επεξεργαστών Samsung και SK Hynix από μια σειρά νέων περιοριστικών μέτρων για τους κατασκευαστές μικροκυκλωμάτων μνήμης στην Κίνα. Η πρεσβεία της Κίνας χαρακτήρισε τη νέα κίνηση της Ουάσιγκτον «προσπάθεια ηγεμόνευσης στον κλάδο». Την ίδια στιγμή, πάντως, αμερικανικές πηγές που μίλησαν σε διεθνή ΜΜΕ τόνισαν πως τα νέα μέτρα έχουν στόχο να εμποδίσουν την υλοποίηση των ακραίων τεχνολογικών φιλοδοξιών του Πεκίνου, που σχεδιάζει την ανάδειξη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο σε παγκόσμια τεχνολογική υπερδύναμη. Παράλληλα, όμως, οι νέοι περιορισμοί στοχεύουν στο να εμποδίσουν τη χρήση των αμερικανικών επεξεργαστών στην παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, που σχεδιάζει να επιβάλει άμεσα εντός των ημερών αυτούς τους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα, είναι πιθανόν να αρνηθεί τη χορήγηση σχετικής άδειας στα αιτήματα που έχουν υποβάλει αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που προτίμησαν την ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, πρόκειται για προμηθευτές εξοπλισμού που σχεδιάζουν να εξάγουν σε κινεζικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οι Yangtze Memory Technologies Co. (YMTC) και ChangXin Memory Technologies Inc. (CXMT). Τα αιτήματα αυτά αφορούν τον εξοπλισμό για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων υψηλής τεχνολογίας, των λεγόμενων dram, ή για την παραγωγή επεξεργαστών μνήμης, των γνωστών ως φλας.

Φουντώνει η ένταση στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, πάντως, πως τα αιτήματα για την έκδοση των αδειών για την πώληση εξοπλισμού σε ξένες εταιρείες που παράγουν επεξεργαστές μνήμης εξελιγμένης τεχνολογίας στην Κίνα θα εξετάζονται και θα κρίνονται κατά περίπτωσιν. Μία εκ των πηγών που είναι ενήμερες για τα σχέδια του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου υπογράμμισε πως το σκεπτικό των νέων περιορισμών «δεν έχει στόχο να πλήξει τις ξένες εταιρείες».

Σε προσπάθεια δημοσιογράφων, ωστόσο, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκαν να μιλήσουν σχετικά. Ομοίως απέφυγαν να σχολιάσουν την είδηση και τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες SK Hynix Inc., Samsung Electronics Co., YMTC και CXMT. Από την πλευρά της, πάντως, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον έσπευσε να επικρίνει τις νέες κινήσεις της υπερδύναμης και τα περιοριστικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν ως «επιδίωξη ηγεμόνευσης στην επιστήμη και στην τεχνολογία». Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν την «τεχνολογική επιρροή τους για να περιορίσουν την ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών και των αναδυόμενων αγορών και να καταπιέσουν τις χώρες αυτές».

Σημειωτέον ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού κι ενώ η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν, οι αμερικανικές αρχές επικαλέστηκαν τον νόμο Σαρμάνης-Οξλεϊ και κάλεσαν τις κινεζικές εταιρείες να δεχθούν τον πλήρη λογιστικό έλεγχο των αμερικανικών αρχών και να προσφέρουν την απαιτούμενη ενημέρωση στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να μην αποπεμφθούν από τους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Η απαίτηση αυτή των αμερικανικών αρχών έγινε παράμετρος στον εμπορικό, οικονομικό και τεχνολογικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, διακύβευμα του οποίου είναι η παγκόσμια κυριαρχία στις νέες τεχνολογίες και στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT