Tρικυμιώδη νερά για τη διεθνή οικονομία «βλέπει» το ΔΝΤ

Tρικυμιώδη νερά για τη διεθνή οικονομία «βλέπει» το ΔΝΤ

Αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης, προειδοποιεί για κίνδυνο βαθιάς ύφεσης

3' 30" χρόνος ανάγνωσης

«Εν συντομία, τα χειρότερα έπονται». Κάπως έτσι συνοψίζονται οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τα «τρικυμιώδη νερά» στα οποία μπαίνει η παγκόσμια οικονομία, καθώς παραπαίει με το επίμονο έμφραγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις ιλιγγιώδεις τιμές της ενέργειας συνακόλουθα του πολέμου στην Ουκρανία, την επιβράδυνση της Κίνας εξαιτίας της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην πανδημία, αλλά και τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια προσπαθώντας να ανακόψουν τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό.

Tρικυμιώδη νερά για τη διεθνή  οικονομία «βλέπει» το ΔΝΤ-1

Το Ταμείο προεξοφλεί πως οι τρεις μεγάλες οικονομίες, ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη, θα καθηλωθούν, θα ξανανοίξουν οικονομικές πληγές που δεν είχαν κλείσει καλά μετά την πανδημία και γενικότερα μεγάλο μέρος του πλανήτη το 2023 θα γνωρίσει την ύφεση ή μια κατάσταση που θα μοιάζει με ύφεση. Η στροφή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ σε περιοριστική νομισματική πολιτική θα οδηγήσει σε επιβράδυνση την αμερικανική οικονομία, που θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1% το επόμενο έτος. Ομοίως η Κίνα θα επιβραδυνθεί σε ένα ρυθμό ανάπτυξης 4,4%, εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με παλαιότερους διψήφιους ρυθμούς αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ, και οι λόγοι θα είναι η διαρκώς επιδεινούμενη κρίση της αγοράς ακινήτων και τα επαναλαμβανόμενα lockdowns, που υπαγορεύει η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ευρωζώνη, εκτιμά πως θα διαφύγει την ύφεση αφού η ανάπτυξή της για το σύνολο του 2022 θα φτάσει το 3,1%. Προβλέπει, ωστόσο, ραγδαία επιβράδυνση για το επόμενο έτος, αλλά σε θετικό πρόσημο με αύξηση ΑΕΠ 0,5%. Βλέπει, πάντως, να διολισθαίνουν σε ύφεση η μεγαλύτερη και η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Ιταλία, εκτιμώντας πως οι οικονομίες τους θα συρρικνωθούν το επόμενο έτος κατά 0,3% και 0,2% αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά τη νέα πληγή της παγκόσμιας οικονομίας, τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό, το ΔΝΤ προβλέπει πως θα κορυφωθεί φέτος στο 8,8% και θα αποκλιμακωθεί στο 6,5% το 2023. Ειδικότερα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτιμά πως θα φτάσει φέτος στο 7,2% κατά μέσον όρο, για να αποκλιμακωθεί στο 4,4% το επόμενο έτος.

Το Ταμείο στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα του πληθωρισμού και καλεί τους ιθύνοντες που χαράσσουν νομισματική πολιτική να «διατηρήσουν σταθερά την ίδια πορεία» επιβάλλοντας περιοριστική νομισματική πολιτική. Τους καλεί να μη δειλιάσουν και να μην επαναλάβουν τα σφάλματα στα οποία υπέπεσαν οι νομισματικές αρχές τη δεκαετία του 1970, όταν δίστασαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μόλις είδαν τις οικονομίες τους να καθηλώνονται. Τονίζει συγκεκριμένα πως υπάρχει ο κίνδυνος να είναι υπερβολικές οι αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζημία όση μπορεί να προκληθεί εάν παγιωθεί ο πληθωρισμός και ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Το Ταμείο δεν παραλείπει να αναφερθεί στην οικονομία της Ρωσίας που, όπως υπογραμμίζει, παρά τις διεθνώς συντονισμένες προσπάθειες εξακολουθεί να παρουσιάζει αντιστάσεις και να οδεύει καλύτερα από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί. Η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν βυθίζεται, βέβαια, σε βαθιά ύφεση και το ΑΕΠ της είναι σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με τα προ του πολέμου επίπεδα. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ της όμως είναι σαφώς μικρότερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα ήταν για τη χώρα το τίμημα του πολέμου. Αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 3,4% και κατά 2,3% το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αιτία των αντοχών που επιδεικνύει η ρωσική οικονομία δεν είναι άλλη από τις εκτεταμένες εξαγωγές ενέργειας, που προσφέρουν στη Ρωσία τους πόρους για να τονώνει την οικονομία της και να στηρίζει τη ρωσική αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT