Alpha Bank: Πρώτη εκταμίευση δανείου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Alpha Bank: Πρώτη εκταμίευση δανείου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Είναι ύψους 900.000 ευρώ και χορηγήθηκε στη Spyridakos Group ΙΚΕ για αγορά κτιρίου και εξοπλισμού ξενοδοχείου στη Σέριφο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Το πρώτο δάνειο σε μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εκταμίευσε η Alpha Bank. Η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης είναι σημαντική τόσο για την Alpha Bank όσο και για την οικονομία εν γένει, καθώς πρόκειται για την πρώτη χορήγηση δανείου σε μικρή επιχείρηση με κονδύλια του ΤΑΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στις μικρές επιχειρήσεις να διεκδικούν, με ελκυστικούς όρους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους και να υιοθετούν κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας.

Το δάνειο, ύψους 900.000 ευρώ, προς την εταιρεία Spyridakos Group ΙΚΕ χρηματοδοτεί το επενδυτικό της σχέδιο για αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ξενοδοχείου στη Σέριφο, με παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), καθώς και αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος για τη μεταφορά των επισκεπτών από και προς το ξενοδοχείο. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από το ΤΑΑ (563,7 χιλιάδες ευρώ), κατά 30% από την Alpha Bank (338,2 χιλιάδες ευρώ), ενώ κατά 20% θα καλυφθεί μέσω ίδιας συμμετοχής.
Αξιοσημείωτος είναι επίσης και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της επένδυσης, η οποία συνδυάζει δύο πυλώνες από το δανειακό σκέλος του Ταμείου, την «Πράσινη Μετάβαση» και την «Εξωστρέφεια».

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, χθες ο γενικός διευθυντής retail banking της Alpha Bank, Ισίδωρος Πάσσας, επισήμανε τη σημασία της χρηματοδότησης, καθώς «αποδεικνύει στην πράξη ότι οι πόροι του Ταμείου είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι και για τις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τον ζωτικό ιστό της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά της εταιρείας, ο κ. Χάρης Σπυριδάκος τόνισε την ικανοποίησή του «που η Spyridakos Group ΙΚΕ είναι η πρώτη μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία του Nostos Beach Boutique Hotel στο νησί της Σερίφου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι η «συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση συνιστά τη μεγαλύτερη απόδειξη πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν είναι για τις λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά για όλες. Οι προϋποθέσεις για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Spyridakos Group ΙΚΕ, είναι οι επιχειρήσεις να έχουν ή να μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ και παράλληλα να έχουν όραμα και στόχους, τους οποίους προσπαθούν να πετύχουν», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT