Η χαμένη διετία της Ευρώπης

Η Ευρώπη οδεύει προς μια σοβαρή ύφεση. Αναμένουμε το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 2% συνολικά το τέταρτο τρίμηνο και το πρώτο τρίμηνο του 2023

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρώπη οδεύει προς μια σοβαρή ύφεση. Αναμένουμε το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 2% συνολικά το τέταρτο τρίμηνο και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνθλίβουν τα εισοδήματα των καταναλωτών και αυξάνουν το κόστος για τις εταιρείες, υποχρεώνοντας ορισμένες να ελαττώσουν την παραγωγή. Υπό τον άμεσο αντίκτυπο της οικονομικής πολιτικής της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η Βρετανία μπορεί να τα καταφέρει ελαφρώς χειρότερα από την Ευρωζώνη. Τι θα συμβεί, όμως, μετά το πέρας του χειμώνα; Εάν το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία εξασθενήσει κάπως το 2023, αναμένουμε οι ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν αιφνιδίως. Την άνοιξη του 2024 η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να επανέλθει εκεί όπου βρισκόταν την άνοιξη του 2022, ενώ κατόπιν θα ακολουθήσουν και άλλα κέρδη.

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιστρέψει την άνοιξη του 2024 εκεί όπου βρισκόταν την άνοιξη του 2022.

Ποια θα είναι η μορφή της ανάκαμψης; Για την Ευρώπη αναμένουμε δυναμική ανάκαμψη από τα μέσα του 2023 μετά την ύφεση του χειμώνα και σταθεροποίηση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Αξίζει να αναφερθεί ότι μια οικονομία μπορεί επίσης να ανακάμψει καλά από ύφεση που προκλήθηκε από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, εάν η προηγηθείσα εκτίναξη του πληθωρισμού δεν περιελάμβανε έκρηξη των πιστώσεων ή τη δημιουργία άλλων σοβαρών αδυναμιών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πιθανώς η οικονομία των ΗΠΑ να εμφανίσει μια τέτοια αναζωογόνηση από τα τέλη του 2023 και μετά από μια αβαθή κάμψη το 2023. Πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη διά μέσω του αγωγού Nord Stream 1 τον Ιούνιο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εξακολουθούσε να ανακάμπτει επαρκώς από την ύφεση της πανδημίας με ρυθμό υψηλότερο της καθιερωμένης τάσης έως τα τέλη του 2021 και το πρώτο ήμισυ του 2022 – κι αυτό συνέβη παρά το νέο κύμα κορωνοϊού τον χειμώνα, τους αρχικούς κραδασμούς του πολέμου του Πούτιν, τα σοβαρά προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και τα λοκντάουν στην Κίνα. Κι αυτό δείχνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης με κριτήριο τα θεμελιώδη μεγέθη της είναι σε καλή κατάσταση.

Από τη στιγμή που οι ανησυχίες για το φυσικό αέριο εξανεμιστούν και ο χειμώνας τελειώσει, αναμένουμε η Ευρώπη να ανασάνει με ανακούφιση. Επειτα από μια πιθανή μείωση κατά 3% το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, η ιδιωτική κατανάλωση στην Ευρωζώνη θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα του χειμώνα από το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και κατόπιν. Τέλος, μετά τη σταθεροποίηση των τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές –ίσως το πρώτο τρίμηνο του 2023– και τις αντιπληθωριστικές επιπτώσεις της ύφεσης, ίσως ο δείκτης υποχωρήσει ραγδαία προς το 3,5% σε ετήσια βάση στα τέλη του 2023 και το 2% στις αρχές του 2024.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT