Διεύρυνση ανισοτήτων εν μέσω της πανδημίας

Διεύρυνση ανισοτήτων εν μέσω της πανδημίας

Μεγάλη μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου μείωσαν τις δαπάνες για την υγεία εν μέσω της πανδημίας, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο κορωνοϊός για τον πληθυσμό τους. Συχνά αιτία αυτής της επιλογής ήταν η ανάγκη να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε πλούσιους πιστωτές, ενίοτε μάλιστα πλούσιες χώρες. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η μη κυβερνητική οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam, που στην έκθεσή της με θέμα «Δέσμευση για τη μείωση του δείκτη ανισότητας», για μια ακόμη φορά τονίζει πως διευρύνεται περαιτέρω το χάσμα της ανισότητας ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες και το ίδιο έγινε και στη διάρκεια της πανδημίας. Οπως τονίζει, τράπεζες που έχουν έδρα σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Ελβετία έχουν επωφεληθεί από τις δαπάνες για την αποπληρωμή χρεών, που έχουν κυριολεκτικά καταστρέψει την οικονομική κατάσταση των αναπτυσσόμενων χωρών. Η εικόνα των μειωμένων δαπανών για την υγεία προκύπτει από τη μελέτη των εθνικών προϋπολογισμών 161 χωρών που ανήκουν στις φτωχές χώρες ή στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Επιπλέον οι περικοπές στη διάρκεια της πανδημίας δεν αφορούσαν μόνο τον τομέα της υγείας, αλλά και τις δαπάνες για την παιδεία, τις οποίες μείωσαν σχεδόν τα 3/4 των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, στη διάρκεια του περασμένου έτους οι χώρες χαμηλού εισοδήματος δαπάνησαν το 27,5% του προϋπολογισμού τους για την αποπληρωμή χρεών τους, δηλαδή ποσά οκταπλάσια από όσα είχαν δαπανήσει για την εκπαίδευση, τετραπλάσια από όσα είχαν δαπανήσει για την υγεία και σχεδόν 12 φορές όσα δαπάνησαν για κοινωνική προστασία. Στην έκθεσή της η Oxfam επισημαίνει επίσης πως πολλές πλούσιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, ευθύνονται για την αύξηση της ανισότητας καθώς επόπτευσαν τα αιτήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για είσπραξη τεράστιων χρεών, την ώρα που η πανδημία «πάγωνε» τα σχέδια των χωρών για αναπτυξιακές δαπάνες. Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Oxfam τονίζει πως οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες «με μια παγκόσμια οικονομία που δυσχεραίνει διαρκώς όλο και περισσότερο την κάλυψη των αναγκών των δικών τους πολιτών». Σημειωτέον ότι η εν λόγω οργάνωση έχει επανειλημμένως κατηγορήσει το ΔΝΤ ότι επιτείνει την ανισότητα και τη φτώχεια στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, επιμένοντας σε πολιτικές λιτότητας με στόχο τη μείωση του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT