Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Η απαισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες επανέφεραν και χθες το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές, που έκλεισαν όλες με μικρές απώλειες.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η απαισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες επανέφεραν και χθες το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές, που έκλεισαν όλες με μικρές απώλειες. Η ανησυχία για τις αυξήσεις στο κόστος του δανεισμού και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική ανάπτυξη συνδυάστηκε, άλλωστε, χθες με την εντεινόμενη αγωνία για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη παρακολουθούσε τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου. Η Τράπεζα της Αγγλίας συνέχισε, εξάλλου, χθες τις παρεμβάσεις της στις αγορές τίτλων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους «κινδύνους που απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της.

Ανάμεσα στους δείκτες με τη χειρότερη επίδοση ήταν εκείνος του κλάδου των χημικών βιομηχανιών.

Την ίδια στιγμή, ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεινε με υποχώρηση 0,6% σημειώνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα μιας και πλέον εβδομάδας. Περιόρισε, όμως, τις μεγαλύτερες απώλειες που είχε σημειώσει τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ο EuroStoxx 600 έχει χάσει συνολικά 3,7%, καθώς τα τελευταία στοιχεία φέρουν την αμερικανική αγορά εργασίας να διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση και τις αμερικανικές εταιρείες να συνεχίζουν τις προσλήψεις. Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί η προσδοκία νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve, που εκτιμάται πως θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Το κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω χθες η έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, που προειδοποιεί για τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης, ιδιαιτέρως αν οι ιθύνοντες δεν χειριστούν αποτελεσματικά το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Ανάμεσα στους δείκτες με τη χειρότερη επίδοση της χθεσινής συνεδρίασης ήταν εκείνος του κλάδου των χημικών βιομηχανιών, που έκλεισε με απώλειες 2,5%. Ενδεικτική περίπτωση η γερμανική εταιρεία χημικών Brenntag, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 6,4%. Στον αντίποδα, ο δείκτης που παρακολουθεί τις εταιρείες λιανικών πωλήσεων, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 0,75%. Ανάμεσα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε χθες ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με πτώση 1,06%. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,43% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,13%. Τέλος, ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 0,87%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT