Χρηματιστήριο: Ανήσυχοι οι επενδυτές, μικρή πτώση 0,69%

Χρηματιστήριο: Ανήσυχοι οι επενδυτές, μικρή πτώση 0,69%

Αρνητικό κλίμα λόγω κλιμάκωσης πολέμου στην Ουκρανία και αυξήσεων επιτοκίων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Συγκρατημένες απώλειες σε σχέση με τη σημαντική πτώση στην Ευρώπη, αλλά και έντονη νευρικότητα, σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια γενικότερα αρνητική ημέρα για τις διεθνείς αγορές, λόγω της επιδείνωσης του κλίματος που προκαλούν η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, η ενίσχυση των μέτρων της Κίνας για την πανδημία και οι ταχείες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, στέλνοντας τους επενδυτές μακριά από το ρίσκο.

Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αξιολογεί τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και, προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αναμένεται ουσιαστική διαφοροποίηση στην ελληνική αγορά, με τα βασικά επίπεδα στήριξης για τον Γενικό Δείκτη, όπως επισημαίνει, να αποτελούν οι 790 και 770 μονάδες, ενώ αντιστάσεις πιθανότατα να εμφανιστούν στις 830 και 850 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,69% στις 808,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,35 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,59% επίσης και στις 1.949,15 μονάδες, ενώ στο -0,37% και στις 1.261,90 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα βασικά επίπεδα στήριξης για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 790 και 770 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Motor Oil (-2,7%) και Jumbo (-2,21%), ενώ με πτώση άνω του 1% ακολούθησαν οι HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ), Titan, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ανοδικά έκλεισαν τέσσερις τίτλοι, οι Coca-Cola (+0,45%), Quest (+0,99%), ΟΠΑΠ (+0,83%) και Σαράντης (+1,97%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,51% στις 533,66 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,39%, την Alpha Bank κατά 1,03% και την Εθνική Τράπεζα κατά 0,34%, ενώ η Eurobank έκλεισε με οριακά κέρδη 0,09%. Εν τω μεταξύ, νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» έδωσε η JP Morgan στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς, σε έκθεσή της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ξεχώρισε τις ελληνικές τράπεζες για τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους σε αυτό το μέτωπο, διατηρώντας έτσι τη θετική της στάση για τις μετοχές τους και βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου στο ταμπλό του Χ.Α.

Το ΔΝΤ αλλά και οι επενδυτικοί οίκοι επαναλαμβάνουν την προειδοποίηση για επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το επόμενο έτος, με τις διεθνείς αγορές να συνεχίζουν την πλαγιοκαθοδική τους κίνηση και τις αποδόσεις των ομολόγων να αναρριχώνται, συμπαρασύροντας και τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών τίτλων παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός καταγράφει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους (χαμηλότοκο και μακροπρόθεσμο) δύσκολα μπορεί να διαταράξουν την αξιοπιστία του, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως προσθέτει, μετά ένα ανοδικό διήμερο στο ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου, επανήλθε στη γνώριμη συμπεριφορά του: συναλλακτική απαξίωση αλλά και ανθεκτικότητα καθώς ο Γενικός Δείκτης κινείται σε στενό εύρος, με τις 805 μονάδες να συνιστούν ισχυρή στήριξη και τις 825 μονάδες την πλησιέστερη αντίσταση.

Παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις για συνέχιση της μεγέθυνσης και το 2023 στην ελληνική οικονομία, η ουκρανική κρίση αλλά και η ένταση στα ελληνοτουρκικά μπορούν να διαμορφώσουν δεδομένα που θα ανατρέψουν το θετικό σενάριο. Ωστόσο, η μέχρι τώρα ανθεκτικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου συνιστά σοβαρή ένδειξη πως η ελληνική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να εκπλήσσει με τις επιδόσεις της παρά τις εκτιμήσεις των παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένου και του αφιερώματος του Economist, ότι η παγκόσμια οικονομία οδηγείται προς την ύφεση, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT