ΔΝΤ: Αντέχει η Ελλάδα και το 2023

Το θετικό, δεδομένων των συνθηκών, σενάριο για την Ελλάδα υιοθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς εκτιμά ότι, παρά την ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά μεγέθυνσης και το 2023

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομίας, για την οποία αναμένει να πέσει σε ύφεση φέτος ή το 2023 σε ποσοστό πάνω από το 1/3, το ΔΝΤ διατύπωσε χθες για την Ελλάδα δυσμενέστερες από τις κυβερνητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά διατήρηση του ΑΕΠ κατά μέσον όρο τον επόμενο χρόνο σε θετικό έδαφος.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και για πολλούς το 2023 θα έχει την αίσθηση της ύφεσης», προειδοποίησε το Ταμείο, ενώ ειδικά για την Ευρωζώνη προέβλεψε ότι δύο χώρες θα περάσουν σε αρνητικό έδαφος, η Γερμανία και η Ιταλία. Για την Ελλάδα, η πρόβλεψη του Ταμείου είναι ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,2% φέτος, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης (στο προσχέδιο προϋπολογισμού της περασμένης εβδομάδας) για 5,3%, αλλά και έναντι δικής του πρόβλεψης τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου ΙV, για 3,5%, καθώς ο τουρισμός, κυρίως, βελτίωσε τα δεδομένα. Ωστόσο, στο δ’ τρίμηνο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 0,7% σε ετήσια βάση.

ΔΝΤ: Αντέχει η Ελλάδα και το 2023-1

Η διατήρηση του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το 2023, που είναι άλλωστε και εκλογική χρονιά. Ισχυρό όπλο της είναι οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με το προσχέδιο προϋπολογισμού να προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 16%.  

Μέχρι στιγμής, οι επίσημοι δημόσιοι φορείς βλέπουν το ελληνικό ΑΕΠ σε θετικό έδαφος, αν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα Πάολο Φιορέτι άφησε να εννοηθεί τον περασμένο μήνα στο συνέδριο του Economist ότι δεν αποκλείει διολίσθηση σε ελαφρά ύφεση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και η ΕΚΤ βλέπει, προς το παρόν τουλάχιστον, ανάπτυξη και όχι ύφεση για το 2023 στην Ελλάδα. Ωστόσο, ανεξάρτητοι οίκοι και τράπεζες έχουν αρχίσει να διατυπώνουν σενάρια για ελαφρώς αρνητικό ΑΕΠ το 2023  και στην Ελλάδα. Η Fitch προέβλεψε την Παρασκευή οριακή συρρίκνωση κατά 0,2%. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες. Η άνοδος των επιτοκίων ενδέχεται να ανακόψει την επενδυτική διάθεση, σημειώνουν οι αναλυτές, ενώ η άνοδος των τιμών θα πλήξει την κατανάλωση. Οι τιμές της ενέργειας είναι απρόβλεπτος παράγων. Το κυριότερο, μια ενδεχόμενη ύφεση στην Ευρώπη θα περιορίσει την τουριστική κίνηση τον επόμενο χρόνο, η οποία έχει υπολογιστεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού από την κυβέρνηση στα επίπεδα του 2019.

O πληθωρισμός προβλέπεται να πλήξει την Ελλάδα βαρύτερα απ’ ό,τι την Ευρωζώνη φέτος, αλλά λιγότερο το 2023. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, ο δείκτης θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στο 9,2% φέτος, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 8,8% και δικής του προηγούμενης για 6,1%. Για το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,2%, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 3% και δικής του προηγούμενης για 1,2%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να έχει έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ φέτος (λίγο πάνω από αυτό του 2021, 6,5% του ΑΕΠ) και να υποχωρήσει ελαφρώς στο 6,3% του ΑΕΠ το 2023. Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 12,6% φέτος, από 15% το 2021, και στο 12,2% το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT