Συνεχίστηκε η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνεχίστηκε η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών χθες υπό συνθήκες έντονης νευρικότητας λόγω κλιμάκωσης των τιμών και των επιτοκίων, οι οποίες συνθήκες επιδεινώθηκαν μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τα δε ανάμεικτα εταιρικά αποτελέσματα επέτειναν την αναταραχή στο επενδυτικό κοινό ως προς τις προοπτικές κερδών των επιχειρήσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κάμψη της τάξεως του 0,53% – δηλαδή είχε απώλειες για έκτη διαδοχική ημέρα. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,86%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με -0,39%, με -0,25% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,27% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,29% ο IBEX. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 επίσης εμφάνιζαν απώλειες 0,41% και 0,24% αντιστοίχως.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας και των βιομηχανικών ομίλων.

Παρά την πτώση του ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατόρθωσε να περιορίσει τις απώλειές του χθες, αφότου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία βάσει των οποίων οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ είχαν άνοδο μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τον μήνα Σεπτέμβριο. Κι αυτό δείχνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει επιμόνως υψηλός. Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένονται και άλλα ζωτικής σημασίας οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ για τις τιμές καταναλωτή. «Τα δεδομένα των τιμών δεν διαμορφώνουν καλό προηγούμενο», παρατηρεί ο διευθυντής στρατηγικής της Interactive Brokers, Στιβ Σόσνικ. «Προφανώς και δεν πρόκειται να αποτρέψουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εξακολουθήσει τις αυξήσεις επιτοκίων». Από τις αρχές της εβδομάδας ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έχει πτώση 1,5%, ενώ οι παράγοντες των αγορών προβληματίζονται για τις επιθετικές κινήσεις των μεγάλων τραπεζών, οι οποίες στόχο έχουν να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό. Συν τοις άλλοις, οι σοβαρές προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα διογκώνουν τους φόβους για την επικείμενη ύφεση. Οι κλαδικοί δείκτες των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας και των βιομηχανικών ομίλων είχαν τις σοβαρότερες απώλειες, ενώ συνολικά ο STOXX 600 οδεύει προς τη χειρότερη ετήσια απόδοσή του από το 2008. Tο ευρώ υποχώρησε 0,2% προς το δολάριο στα 0,9692 δολάρια. Το αργό Νέας Υόρκης εξασθένησε 2,7% στα 86,98 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT