Κέρδη στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

Κέρδη στο Χρηματιστήριο, πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

Ανοδος 1,06 για τον Γενικό Δείκτη – Ανω του 5% η απόδοση του 10ετούς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Στους αγοραστές δόθηκαν τα ηνία της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρά το επιφυλακτικό άνοιγμα η αγορά ανέβασε γρήγορα ρυθμό, με τον Γενικό Δείκτη να πατάει «γκάζι» και να καταγράφει σημαντικά κέρδη πάνω από το κρίσιμο σημείο στήριξης των 815 μονάδων, το οποίο είχε χάσει στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Η βελτίωση του κλίματος στο Χ.Α. ήρθε έπειτα από το θετικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έσπασαν, έστω και με χαμηλά κέρδη, το πτωτικό σερί, ενώ αξιόλογες ήταν οι στηρίξεις από πληθώρα blue chips .

Ετσι, για μία ακόμη φορά η ελληνική αγορά εμφανίστηκε ανθεκτική υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι της Ευρώπης, προσθέτοντας «πόντους» στις προοπτικές για ενίσχυση του μομέντουμ, αν και ο χαμηλός τζίρος συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο βαρίδι.

Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, ο Γενικός Δείκτης έχει τα αντανακλαστικά και τα περιθώρια, από πλευράς αποτιμήσεων, για μια ισχυρή ανοδική αντίδραση, αλλά προϋπόθεση αποτελεί ένα υποστηρικτικό κλίμα στο εξωτερικό.

Η αγορά έκλεισε στις 817,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,09 εκατ. ευρώ.

Πάντως, αρνητικά για τις αποτιμήσεις λειτουργεί η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές χθες να ξεπερνά και πάλι το 5% και τα υψηλότερα επίπεδα από το 2017, εν μέσω της γενικότερης αναταραχής που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,06% στις 817,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,09 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,21% στις 1.972,82 μονάδες, ενώ στο +0,23% και στις 1.264,74 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil στο +4,06% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Jumbo και Aegean, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Ελλάκτωρ, Mytilineos και ΟΠΑΠ. Με περιορισμένες απώλειες, έκλεισαν οι Coca-Cola, Lamda Development, Σαράντης, Βιοχάλκο και ΟΛΠ. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,61% στις 541,25 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 2,57%, την Πειραιώς να κλείνει στο +2,35%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,10% και τη Eurobank στο +0,20%.

Η ρήση «good news is bad news» ταιριάζει απόλυτα στις αμερικανικές αγορές, με αυτές να καθορίζουν απόλυτα την παγκόσμια χρηματιστηριακή τάση, σχολιάζει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments. Τα θετικότερα στοιχεία στην αγορά εργασίας της περασμένης εβδομάδας έριξαν σε νέα χαμηλά έτους τις διεθνείς αγορές, με την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας να επιτρέπει στη Fed να συνεχίζει ακάθεκτη τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. Την αυλαία για τις επικείμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών άνοιξε στη χθεσινή ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ όσον αφορά την ΕΚΤ. Αντιστοίχως για τη Fed, η δημοσίευση των πρακτικών, επίσης χθες βράδυ, εκδήλωσε τις προθέσεις των μελών της στην επενδυτική κοινότητα. Παρά τις αντιξοότητες του χρηματιστηριακού περιβάλλοντος, όπως τονίζει ο αναλυτής, η ελληνική αγορά στέκεται υποδειγματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT