Αγορές οικοπέδων αξίας 26 εκατ. από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Αγορές οικοπέδων αξίας 26 εκατ. από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Επενδύσεις 26 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Επενδύσεις 26 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για κινήσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα, καθώς κατά κύριο λόγο αποκτήθηκαν οικόπεδα και αγροτεμάχια που κρίνονται κατάλληλα για μελλοντική ανάπτυξη και αξιοποίηση, είτε με τη μορφή της ενοικίασης είτε με τη μορφή της απευθείας πώλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτάσεις που αποκτήθηκαν βρίσκονται σε σημεία πλησίον των εργοταξίων διαφόρων έργων που εκτέλεσε το προηγούμενο διάστημα ο όμιλος και τα οποία θεωρούνται προνομιακά και ικανά να φιλοξενήσουν στο μέλλον χρήσεις π.χ. τουριστικές, μέσω της δημιουργίας ενός ξενοδοχείου, ή οικιστικές μονάδες. Σημειωτέον ότι πρόκειται για μια πρακτική την οποία ακολουθεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαχρονικά, επενδύοντας επιλεκτικά σε αγορές ακινήτων, τα οποία αργότερα αναπτύσσει και αποκομίζει σημαντικά έσοδα.

Αυτό συμβαίνει κι εκτός Ελλάδας, όταν προκύπτουν σχετικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, η κατασκευή του πύργου γραφείων City Tower στο κέντρο της Σόφιας, στη Βουλγαρία, ήταν μια τέτοια περίπτωση, η οποία απέφερε έσοδα της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ το 2017, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία για τον κατασκευαστικό κλάδο. Ηταν η εποχή της μεγάλης έλλειψης νέων μεγάλων έργων στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο να έχει συρρικνωθεί για όλους τους εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους. Ετσι, όταν το κτίριο των 55.000 τ.μ. πωλήθηκε στην Prodea Investments, πρόσφερε μια σημαντική «ένεση» εσόδων στον όμιλο. Το εν λόγω ακίνητο αποτέλεσε προϊόν συνένωσης αρκετών επιμέρους οικοπέδων, τα οποία είχαν αγοραστεί σταδιακά από το 2007 και μετά.

Πρόκειται για εκτάσεις που κρίνονται κατάλληλες για μελλοντική ανάπτυξη ξενοδοχείων, γραφείων ή οικιστικών συγκροτημάτων.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και σήμερα, καθώς τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο έως ότου ωριμάσουν επενδυτικά και έρθει το πλήρωμα του χρόνου ώστε να αναπτυχθούν. Παρ’ όλα αυτά, η απόκτηση της εν λόγω «πρώτης ύλης» είναι σίγουρα το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει να εμπλουτίζει την τεχνογνωσία της στην κατασκευή σύγχρονων και σύνθετων κτιρίων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, συνεργάζεται με την Dimand Real Estate τόσο στο έργο της ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, όσο και για την κατασκευή του κτιρίου γραφείων Hub26 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πριν από μερικούς μήνες ο όμιλος παρέδωσε προς χρήση και το βιοκλιματικό κτίριο γραφείων eLement, που ανέπτυξε η Prodea Investments στο Μαρούσι, στη συμβολή των οδών Φραγκοκλησιάς και Αιγιαλείας.

Ενα ακόμα ακίνητο που διαθέτει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και «ωριμάζει» αδειοδοτικά αφορά οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αγαθάρχου και Λ. Νίκα. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη από τα μέσα του 2020 έγκριση μελέτης για την ανέγερση ενός τριώροφου ξενοδοχείου πέντε αστέρων, με δεδομένο ότι η περιοχή του Ψυρρή θεωρείται από τις πλέον κατάλληλες για χρήσεις φιλοξενίας. Το εν λόγω οικόπεδο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επί σχεδόν δύο δεκαετίας, όταν η τότε ΓΕΚ (πριν δηλαδή τη συγχώνευση με την ΤΕΡΝΑ) είχε προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT