Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Μετά μια πορεία αυξομειώσεων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες με άνοδο, διακόπτοντας μια διαδοχή απωλειών επί έξι ημέρες κι ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει και σε ναδίρ σχεδόν δύο ετών. Θετικά λειτούργησε το γεγονός ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, το οποίο παρακίνησε το επενδυτικό κοινό να στοιχηματίσει σε επιθετικές κινήσεις στα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Επίσης, ευνοϊκά επηρέασε το κλίμα και το ότι η βρετανική κυβέρνηση μελετά να αποσύρει επίμαχο τμήμα από τις φορολογικές προτάσεις της που ανατάραξαν τις αγορές. Ο STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,85%, με κέρδη 0,35% στο Λονδίνο ο FTSE 100, με 1,51% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 1,04% στο Παρίσι ο CAC 40, με 1,56% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,21% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς εμφάνιζαν άνοδο 2,78% και 2,50%, αντιστοίχως. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι τον μήνα Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, προσφέροντας ένα ακόμη επιχείρημα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.

Ο STOXX 600 κατέγραψε άνοδο 0,85%, έπειτα από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών.

«Το γεγονός ότι οι μετοχές έχουν ανακάμψει, και μάλιστα δυναμικά, αποδεικνύει ότι πρόκειται κυρίως για μια τεχνική διαδικασία παρά για το ότι υπάρχουν θεμελιώδεις παράγοντες που στηρίζουν τις αγορές», παρατηρεί ο Κρεγκ Ερλαμ, υψηλόβαθμος αναλυτής αγορών της Oanda. Κατά τη διάρκεια των έξι προηγούμενων συνεδριάσεων ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 είχε υποχωρήσει κατά 4,3% λόγω του ότι το επενδυτικό κοινό ανησυχούσε για τις επιπτώσεις από τις επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να ανακόψουν την άνοδο των τιμών και τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ύφεση. «Διαπιστώσαμε ότι όσοι κάνουν σοβαρές αγορές επανήλθαν και δοκιμάζουν εάν έχει φθάσει στο κατώτατο σημείο της αγοράς. Δεν γνωρίζω εάν πρόκειται να αποζημιωθούν γι’ αυτό, εφόσον τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού δεν είναι αυτά που περίμενε η αγορά», τονίζει ο κ. Ερλαμ. Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο 0,7%, σε 0,9771 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT