Χρηματιστήριο: Ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφερε απώλειες

Χρηματιστήριο: Ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφερε απώλειες

Από κέρδη 1%, η αγορά «γύρισε» και έκλεισε με πτώση του Γενικού Δείκτη 0,19%

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Με μικρές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας έτσι τα σημαντικά (άνω του 1%) κέρδη που σημείωνε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ακολουθώντας το γενικότερα επιφυλακτικό διεθνές κλίμα.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,2%-0,3%, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 8,2%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Fed είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα.

Οπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η αγορά αναζητάει κάποια ένδειξη σκληρών δεδομένων (όπως πληθωρισμός, ανεργία) ότι η οικονομία επιβραδύνει, ώστε να οδηγηθούμε σταδιακά σε μια κατάσταση κορύφωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους αγοραστές μετά τις πιέσεις που έχουν δεχθεί οι μετοχές το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι ακόμη μακριά.

Η αγορά αναμένει σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας, ώστε σταδιακά να ολοκληρωθεί ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,19% στις 816,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,61 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,22% και στις 1.968,42 μονάδες, ενώ στο +0,04% και στις 1.265,21 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Motor Oil και Ελλάκτωρ στο -2,37% και -2,23%, ενώ με πτώση άνω του 1% ακολούθησαν οι Titan, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ανοδικά ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ στο +3,27% και ακολούθησαν Aegean και Lamda Development με άνοδο άνω του 2%. Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 0,11%, στις 542,82 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύεται κατά 0,73% και την Alpha Bank κατά 0,69%, ενώ απώλειες 0,40% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα και 0,40% η Eurobank.

«Ζούμε την επιστροφή στη δεκαετία του ’80 τρόπον τινά, με τον πληθωρισμό να κινείται στις παρυφές του 10% στις μεγάλες οικονομίες και τη μεγάλη εικόνα στο θέμα της ακρίβειας να μην αλλάζει ακόμη», όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Για να μην υπάρχουν αυταπάτες, όπως τονίζει, ο στόχος των κεντρικών τραπεζών για ετησιοποιημένες πληθωριστικές μετρήσεις πέριξ του 2% θα χρειαστεί πόνο και χρόνο μέχρι να επιτευχθεί, με την «προσγείωση» της οικονομίας και κατά συνέπεια των διεθνών αγορών να αναμένεται ότι θα συνοδευτεί από περαιτέρω «αναταράξεις».

Οσον αφορά την Ελλάδα, προσθέτει ο κ. Στεριώτης, υπάρχει αισιοδοξία για το μέγεθος του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο συνάδει με μια εθνική οικονομία η οποία «έχει ανέβει επίπεδο». Η άνοδος του ΑΕΠ μεγαλώνει τον παρονομαστή στο κλάσμα χρέος/ΑΕΠ και επαναφέρει έπειτα από χρόνια τον εν λόγω μετρητή ρίσκου αποπληρωμής και στάσης πληρωμών σε πιο βιώσιμα επίπεδα. Οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης αποτελούν θέμα χρόνου και δυστυχώς το αρνητικό διεθνές περιβάλλον κάνει και αυτούς περισσότερο «κουμπωμένους» στο να αποδώσουν στη χώρα μας τα εύσημα, όπως εκτιμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT