Λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κλάδο των ξενοδοχείων

Λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κλάδο των ξενοδοχείων

Εξι γερμανικές εταιρείες, με εξειδίκευση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να προτείνουν.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Εξι γερμανικές εταιρείες, με εξειδίκευση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να προτείνουν. Η επιχειρηματική αποστολή διοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό του υφιστάμενου κτιριακού δυναμικού των ξενοδοχείων κατατάσσεται σε χαμηλή ενεργειακή βαθμίδα, οπότε η ανάγκη για ενεργειακό εκσυγχρονισμό είναι επιτακτική με τη χρήση ήπιων λύσεων και δομικών επενδύσεων», αναφέρει μιλώντας στην Deutsche Welle ο Σωτήρης Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MSolutions.

Ηδη πολλοί ξενοδόχοι, παρά την επιτυχημένη χρονιά φέτος, είδαν αυξημένα ενεργειακά κόστη και εξετάζουν τις προτεινόμενες λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας με εύλογο χρόνο απόσβεσης. «Πολλές ερωτήσεις και ενδιαφέρον υπάρχει γύρω από τις ΑΠΕ, κυρίως με λύσεις net metering (συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας)», αναφέρει ο κ. Μυλωνάς. Ενα ξενοδοχείο με αναβαθμισμένες παροχές χρειάζεται να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια κι έτσι τα προγράμματα εξοικονόμησης μπορεί να είναι πολύπλοκα. «Θα πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό στην εξοικονόμηση ενέργειας. Να ρυθμίζει τη λειτουργία των συσκευών ψύξης και θέρμανσης, και όχι οι πελάτες. Είναι δύσκολο να το επιβάλεις στους πελάτες, αλλά μπορείς να τους κινητροδοτήσεις με μεθόδους επιβράβευσης», σημειώνει ο Αρνε-Μάρτιν Κρουφτ, σύμβουλος ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια.

Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αποτελούσαν κάποτε μια ρομαντική ιστορία – και σήμερα μια αξιόλογη πρόταση στο ενεργειακό πρόβλημα. «Χρησιμοποιούμε φωτοβολταϊκά με διαφανείς μονάδες διπλού γυαλιού, που αφήνουν το ηλιακό φως να περάσει και είναι ιδανικές για βεράντες ή χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Αναπτύξαμε ανοιχτά θερμοκήπια με αυτές που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα επιτρέπουν την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων», αναφέρει μιλώντας στην Deutsche Welle o Εριχ Μέρκλε από την εταιρεία Gridparity.

Οι σύγχρονες ανακαινίσεις μπορούν να δώσουν πολλαπλές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. «Με μια υψηλή θερμομόνωση στην πρόσοψη και στην ταράτσα μειώσαμε στο ελάχιστο τις ενεργειακές ανάγκες των εγκαταστάσεών μας. Μειώσαμε τη θερμοκρασία ροής ζεστού νερού από 60° σε 47° και εξοικονομήσαμε το 70% της ενέργειας γι’ αυτόν τον σκοπό. Χρησιμοποιώντας μια γεωθερμική διπλή αντλία θερμότητας υπόγειων υδάτων με βάθος 61 μέτρων και θερμοκρασία παραγωγής 14°-16,5° καλύπτουμε τις ανάγκες τόσο σε ψύξη όσο και σε θέρμανση», αναφέρει ο Νόρμαν Ρέφλε από την AIR2 GmbH για τις αλλαγές στα κτίρια της εταιρείας του, που έχει ως σκοπό τη μηδενική ενεργειακή κατανάλωση. «Εχουμε έτσι την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Με καίριες αλλαγές, χωρίς να χάσουμε κάτι. Ισα ίσα κερδίσαμε και σε συνείδηση», λέει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT