Με συμμετοχή M. Σάλλα η αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας

Με συμμετοχή M. Σάλλα η αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας

Η Lyktos θα διατηρήσει το ποσοστό 20% και τον ρόλο της ως βασικού μετόχου

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Τη συμμετοχή της Lyktos Participations στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας τράπεζας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Lyktos Group Μιχάλης Σάλλας, διατηρώντας, όπως σημειώνει, το ποσοστό συμμετοχής της Lyktos Participations στο 20% και τον ρόλο της ως βασικού μετόχου και στρατηγικού επενδυτή.

Ο βασικός μέτοχος δεν είχε συμμετάσχει κατά το στάδιο της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής των παλαιών μετόχων που έληξε στις 11 Οκτωβρίου, εγείροντας αμφιβολίες για τη στάση του, αλλά διατηρώντας τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματά του κατά το στάδιο διάθεσης των αδιάθετων μετοχών. Στο στάδιο της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης η Παγκρήτια συγκέντρωσε το ποσό των 34,78 εκατ. ευρώ, κάλυψη κατά 35,24% της ΑΜΚ. Στην αύξηση συμμετείχε η Εθνική Τράπεζα, που κατείχε ήδη ποσοστό 7,17%, αλλά και οι τρεις συστημικές Alpha, Eurobank (συμμετείχε με ποσοστό 3,8%) και Πειραιώς, που συνεισέφεραν συνολικά –μαζί με την Εθνική– 15,5 εκατ. ευρώ. Κατά το στάδιο των προεγγραφών συμμετείχε και η εταιρεία Green Hydepark investment, η οποία προέβη στην απόκτηση ποσοστού 7,9% επί του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, μέσω εξαγοράς 6,25 εκατ. κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες φέρουν και το δικαίωμα άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης που τους αναλογεί. Η Green Hydepark Investment, που εδρεύει στη Λευκωσία, είναι συμφερόντων του εφοπλιστή Μουνδρέα και συμμετείχε στην ΑΜΚ εξαγοράζοντας τα δικαιώματα που είχε στην Παγκρήτια ο Θ. Αγγελόπουλος μέσω της Alpha Ocean Developments.

Η διοίκηση της Παγκρήτιας έχει ανακοινώσει ότι έχει παρατείνει έως τις 27 Οκτωβρίου την προθεσμία για τη συμμετοχή επενδυτών στην αύξηση.

Η δέσμευση συμμετοχής του βασικού μετόχου αίρει την αβεβαιότητα σε σχέση με την ΑΜΚ ύψους έως 98,7 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Παγκρήτια, η οποία είναι αναγκαία για την εξυγίανση της τράπεζας, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της οποίας διαμορφώνεται –με βάση τα αποτελέσματα 6μήνου 2022– στο 65%, αλλά και για την αποκατάσταση των κεφαλαιακών δεικτών της, που βρίσκονται κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια – συγκεκριμένα στο 5,7% ο δείκτης CET 1 και στο 8,7% ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου.

Στη δήλωσή του ο Μιχάλης Σάλλας σημειώνει ότι «επιδίωξή μας είναι η περαιτέρω ουσιαστική συμβολή της Παγκρήτιας στην ανάπτυξη της κρητικής οικονομίας και στην ενίσχυση της εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής κοινότητας, με την επέκταση της τράπεζας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η οικονομία βρίσκεται ιστορικά σε εξαιρετικά θετική αφετηρία, έχοντας εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για δημοσιονομική εξυγίανση, σοβαρή οικονομική μεγέθυνση και προπαντός μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Το τραπεζικό σύστημα θα ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται για την ελληνική επιχείρηση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ο Μιχάλης Σάλλας καταλήγει ότι «η Παγκρήτια Τράπεζα μετά την αύξηση κεφαλαίου, τη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση του δικτύου και των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα, θα είναι σύντομα έτοιμη να εκπληρώσει και αυτή τον ρόλο της δημιουργώντας οφέλη για τους πελάτες, τους μετόχους και τα στελέχη της». Η διοίκηση της Παγκρήτιας έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση νέων μετοχών και στη βάση αυτή έχει παρατείνει έως τις 27 Οκτωβρίου την προθεσμία για τη συμμετοχή ειδικών και μη επενδυτών στην αύξηση. Στο πλαίσιο της ΑΜΚ το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα αυξηθεί κατά το ποσό των 39,5 εκατ. ευρώ, εφόσον η αύξηση καλυφθεί πλήρως με καταβολή μετρητών, με την έκδοση και διάθεση έως 78.966.680 νέων κοινών, ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου, μη ενσωματωμένων σε τίτλους μετοχών ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ η κάθε μία και με τιμή διάθεσης 1,25 ευρώ ανά μετοχή. Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια θα ανέλθουν έως το ποσό των 98,7 εκατ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας και της τιμής διάθεσης ποσού 59,2 εκατ. ευρώ θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού «διαφορά από έκδοση υπέρ το άρτιον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT