Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed ενόψει

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed ενόψει

Τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ αποδείχθηκαν για ακόμη μία φορά ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, τροφοδοτώντας εκτιμήσεις για ενδεχόμενη πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) τους επόμενους μήνες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ αποδείχθηκαν για ακόμη μία φορά ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, τροφοδοτώντας εκτιμήσεις για ενδεχόμενη πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) τους επόμενους μήνες, προκειμένου να μετριαστούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και ο κίνδυνος για σπειροειδούς τύπου (δηλαδή αμοιβαία ανατροφοδοτούμενες) αυξήσεις μισθών και τιμών (wage-price spiral). Υποδηλώνοντας ευρύτερη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή (δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής) κατέγραψε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση τον Σεπτέμβριο, 0,6% μηνιαίως για δεύτερο συνεχή μήνα, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε από 6,3% τον Αύγουστο σε νέο υψηλό 40 ετών, 6,6%, αποκλειστικά λόγω των υψηλότερων τιμών στις υπηρεσίες, κυρίως συνεπεία των αυξημένων τιμών στο κόστος στέγασης, στις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και στους αεροπορικούς ναύλους. O κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή επίσης αιφνιδίασε ανοδικά, σημειώνοντας μηνιαία αύξηση 0,4% έναντι 0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε νέα μικρή πτώση στο 8,2% από 8,3%, εν μέρει λόγω νέας πτώσης της τιμής της βενζίνης.

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό στενότητας που συνεχίζει να χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας, καθώς και τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οποία πολλά από τα μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι «το κόστος ανάληψης περιορισμένης δράσης για τη μείωση του πληθωρισμού πιθανότατα υπερβαίνει το κόστος από τη λήψη υπερβολικών μέτρων», οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων της Fed. Η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει να τιμολογεί σχεδόν πλήρως το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Νοέμβριο, αλλά η πιθανότητα η Fed να συνεχίσει με αυτόν το ρυθμό και τον Δεκέμβριο έχει ενισχυθεί, με αποτέλεσμα το τερματικό επίπεδο για το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο να εκτιμάται τώρα στο 4,90% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, περίπου 25 μ.β. υψηλότερα.

Αντιδρώντας στα ισχυρά στοιχεία πληθωρισμού, τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ δέχθηκαν νέες πιέσεις, καταφέρνοντας όμως στη συνέχεια να καλύψουν μέρος των απωλειών, εν μέσω εικασιών για ενδεχόμενη κατάργηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου των μη χρηματοδοτούμενων φοροελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT