Συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων συζητάει η ΕΚΤ

Συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων συζητάει η ΕΚΤ

Τα «γεράκια» της τράπεζας ζητούν η διαδικασία να αρχίσει από το νέο έτος

3' 0" χρόνος ανάγνωσης

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ, οι επίμονοι οπαδοί της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, ζητούν να αρχίσει από το νέο έτος η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της, ενώ παράλληλα η τράπεζα θα κινείται με τα επιτόκια ως βασικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες που μίλησαν ανώνυμα στο Bloomberg, ανάμεσα σε ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας διαμορφώνεται συναίνεση υπέρ μιας διακριτικής συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου της. Τα εν λόγω στελέχη υποστηρίζουν ότι η τράπεζα είναι καλύτερα να αφήσει να ωριμάσουν οι τίτλοι αντί να προχωρήσει επιθετικά με πωλήσεις ομολόγων από το σύνολο των τίτλων αξίας 5,1 τρισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό της, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και τις πωλήσεις ομολόγων. Αφήνουν πάντως ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να επανεπενδύσει η τράπεζα μέρος των κερδών για να επιβραδύνει τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της. Θα χρειαστεί βέβαια να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα των σχετικών κινήσεων. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, τα «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν υπαγορεύσει τη στροφή στη νομισματική πολιτική της από τις αρχές Ιουνίου και είναι σαφές ότι οι θέσεις τους έχουν υπερισχύσει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μάλλον θα εξακολουθήσουν να έχουν κυρίαρχη θέση. Οπως αποκάλυψε ο Γκαστόν Ράινεχ, διοικητής της Τράπεζας του Λουξεμβούργου, οι σχετικές συζητήσεις άρχισαν την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση της Τράπεζας στην Κύπρο. Το ζήτημα του πώς μπορεί η ΕΚΤ να ελαφρύνει το χαρτοφυλάκιό της από τον τεράστιο όγκο των ομολόγων που αγόραζε στα χρόνια της πολιτικής στήριξης της οικονομίας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Ο κίνδυνος να μην είναι πλέον βιώσιμο το χρέος της Ιταλίας αν η τράπεζα προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις έχει πολλές φορές λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός για τους ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική στην ΕΚΤ. Η εκτόξευση των αποδόσεων του ιταλικού χρέους τον Ιούνιο ανάγκασε την ΕΚΤ να εκπονήσει ταχύτατα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων χωρίς να διακινδυνεύσει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, ακόμη και οι κραδασμοί που προκάλεσε στις αγορές τελευταία το ατυχές οικονομικό πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης κατέδειξαν τι μπορεί να προκαλέσει ένα σχέδιο για τη μείωση των ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο μιας κεντρικής τράπεζας ή και ενός συνταξιοδοτικού ταμείου. Μιλώντας για το θέμα στην τηλεόραση του Bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, επικαλέστηκε την παλαιότητα των τίτλων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ. Τόνισε μάλιστα πως η Τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια ήπια διαδικασία συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου της μειώνοντας τον όγκο των κερδών που θα επενδύσει σε άλλους τίτλους μετά την ωρίμανση των ομολόγων. Τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν συμφωνήσει πως δεν θα αρχίσουν να μειώνουν τους τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας προτού φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα των επιτοκίων, στα επίπεδα που θεωρούν «ουδέτερα», καθώς ούτε προωθούν ούτε αναστέλλουν την οικονομική ανάπτυξη. Δεδομένων των αυξήσεων των επιτοκίων, ενδέχεται η χρονική στιγμή που θα εγκαινιάσουν αυτήν τη διαδικασία να είναι ο Δεκέμβριος.

Το θέμα που απασχολεί πλέον την τράπεζα είναι «με ποιον ορίζοντα και με ποιον ρυθμό» θα αντιστραφεί η πολιτική αγοράς ομολόγων, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας μέσα στην εβδομάδα στην ετήσια σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το θέμα που απασχολεί πλέον την τράπεζα είναι «με ποιον ορίζοντα και με ποιον ρυθμό» θα αντιστραφεί η πολιτική αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Πάουελ της Bloomberg Economics, ο ενδεδειγμένος χρόνος για την ελάφρυνση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας θα είναι ο Μάρτιος του 2023. Ο ίδιος προβλέπει πως θα μειώνονται τα ομόλογα κατά μέσον όρο κατά 29 δισ. ευρώ τον μήνα, ποσό αντίστοιχο με το 1% του αθροίσματος των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και του προγράμματος κατά της ύφεσης της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT