Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και επισήμως μπαίνει η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους εκπροσώπους τεσσάρων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου και συμφωνήθηκε το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού». Μάλιστα, η προκαταρκτική έρευνα που διενεργεί η Ε.Α. δεν γίνεται προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το «καλάθι», αλλά για να διαπιστώσει εάν συντρέχει λόγος για να ξεκινήσει έλεγχος περί παράνομης σύμπραξης – «καρτέλ». Αν και από το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου τα αντανακλαστικά της Ε.Α. είχαν ενεργοποιηθεί, πλέον η ανεξάρτητη αρχή προχώρησε στο επόμενο βήμα, αυτό της αποστολής ερωτηματολογίων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετείχαν, με τις τελευταίες να καλούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων, από το ποιος πήγε στην επίμαχη συνάντηση, ποια ήταν η ατζέντα, εάν υπήρξαν προφορικές προτάσεις, μέχρι πληροφορίες για το «καλάθι», τη σύνθεσή του, τον τρόπο τιμολόγησης, τη σήμανση των προϊόντων κ.ά.
Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ως αιτία αποστολής του ερωτηματολογίου δεν αναφέρεται η πιθανή γνωμοδότηση της Ε.Α. επί της διαδικασίας της 5ης Οκτωβρίου και των αποφάσεων που ελήφθησαν σε αυτή (βάσει του άρθρου 23 του νόμου 3959/2011 όπως ισχύει), αλλά η διερεύνηση ενδεχόμενης απαγορευμένης σύμπραξης (άρθρο 1 του νόμου 3959/2011). Οι επιχειρήσεις έχουν διορία να απαντήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσουν παράταση, καθώς πολλές από τις ερωτήσεις αναφέρονται στις κρίσιμες παραμέτρους της πρωτοβουλίας για το «καλάθι του νοικοκυριού», οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ερευνάται εάν συντρέχει λόγος για να ξεκινήσει έλεγχος περί παράνομης σύμπραξης – «καρτέλ».
Η ενέργεια της Ε.Α. έρχεται στην ουσία να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μήπως βρεθούν «κατηγορούμενες» για συμμετοχή σε παράνομο «καρτέλ» και ζητούσαν από το υπουργείο να λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από την ανεξάρτητη Αρχή. Μάλιστα, κάποιες εξ αυτών εκτιμούν, όπως επισήμαναν εκπρόσωποί τους στην «Κ», ότι η αποστολή των ερωτηματολογίων σηματοδοτεί την ενεργό ανάμιξη της Ε.Α. στην υπόθεση και αποτελεί θετική εξέλιξη, στον βαθμό βεβαίως που θα ξεκαθαρίσει τα πολλά ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με το «καλάθι». Τονίζουν μάλιστα ότι πολλές από τις ερωτήσεις είναι αδύνατον να απαντηθούν άμεσα, καθώς από τις 5 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές, από το πόσα και ποια προϊόντα θα περιέχει το «καλάθι» μέχρι και το εάν αυτό θα ανανεώνεται ή όχι. Για παράδειγμα, γίνονται συζητήσεις για το εάν θα προστεθούν τα όσπρια και το αλεύρι, καθώς και το εάν η σύνθεση του «καλαθιού» θα αλλάζει κάθε 7 ή 15 ημέρες, αν και αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι θα παραμένει σταθερή.
Ενα, πάντως, είναι βέβαιο: ότι η νέα αυτή εξέλιξη με την παρέμβαση της Ε.Α. αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού», με μικρότερο πάντως τον κίνδυνο ματαίωσής του.
Η παρέμβαση της Ε.Α. σηματοδοτεί και κάτι άλλο, όπως επισημαίνουν νομικοί με εμπειρία στα ζητήματα περί ανταγωνισμού, αλλά και στελέχη της αγοράς: το γεγονός ότι –έστω και τυπικά, αν και το τελευταίο μένει να αποδειχθεί– η Ε.Α. διερευνά το ενδεχόμενο παράνομης σύμπραξης, σε μια συνάντηση που συγκάλεσε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, συνιστά ένα ακόμη «επεισόδιο» στην «ταραχώδη» σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής Ιωάννη Λιανό και τον Αδωνι Γεωργιάδη.