Τέσσερα «μαξιλάρια» για τους στόχους MREL των τραπεζών

Τέσσερα «μαξιλάρια» για τους στόχους MREL των τραπεζών

Το εάν και πώς θα μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να πετύχουν τους στόχους για την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων MREL εξετάζει η Axia Research, στο νέο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων και της ακριβής χρηματοδότησης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Το εάν και πώς θα μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να πετύχουν τους στόχους για την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων MREL εξετάζει η Axia Research, στο νέο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων και της ακριβής χρηματοδότησης. Οπως καταλήγει, αν και πρέπει να καλύψουν σημαντική απόσταση για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις MREL, ωστόσο υπάρχουν ορισμένoι «ελαφρυντικοί παράγοντες», που μειώνουν το «βάρος» αυτών των εκδόσεων. Συνεπώς, αν και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα επηρεάσει σίγουρα την κερδοφορία, ο αντίκτυπος θα είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένος και διαχειρίσιμος, όπως εκτιμά.

Ο οίκος σημειώνει πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές για χρηματοδότηση έχει γίνει μια πρόσθετη ανησυχία για τους επενδυτές καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, τα οποία έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση των spreads των κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η SRB, η ρυθμιστική αρχή που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του MREL, φέρεται να ασκεί πίεση στις τράπεζες της Ε.Ε. για επιτάχυνση των εκδόσεων MREL.

Η «παρέμβαση» της SRB είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ελληνικές τράπεζες καθώς έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες MREL μεταξύ των τραπεζών της Ε.Ε. Η Axia εκτιμά ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 10,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2022, και υπολογίζει πως οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε σταδιακές εκδόσεις τίτλων ύψους 9 δισ. ευρώ, ώστε το MREL του κλάδου να φτάσει σε μέσο όρο το 27% του σταθμισμένου ενεργητικού μέχρι το 2025. Αυτό μπορεί να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο και τρομακτικό, αλλά υπάρχει μια πληθώρα ελαφρυντικών παραγόντων, όπως τονίζει η Axia, όπως:

α) Η μεγαλύτερη περίοδος υλοποίησης έναντι των άλλων τραπεζών στην Ε.Ε. – έως την 1η Ιανουαρίου 2026, που αφήνει άπλετο χρόνο για τις τράπεζες να ενεργήσουν αναλόγως.

β) Δεν υπάρχει δεσμευτικός στόχος MREL πριν από την 1η Ιανουαρίου 2026, πράγμα που σημαίνει ότι η SRB θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις τράπεζες, αλλά είναι απίθανο να λάβει οποιαδήποτε πρόσθετη δράση όσο υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο,

Σημαντικούς «ελαφρυντικούς παράγοντες», που μειώνουν το βάρος των εκδόσεων, «βλέπει» η Axia.

γ) Οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να πετύχουν τον στόχο MREL με μέσα μειωμένης εξασφάλισης (AT1 ή Tier 2) που θα ήταν πιο δαπανηρά,

δ) Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει σε ορισμένες καταθέσεις να κατατάσσονται pari-passu με το χρέος υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) και να πληρούν έτσι τις προϋποθέσεις ως μέσα MREL.

Σύμφωνα με την Axia, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να φοβηθούν και να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων του MREL, μειώνοντας τους τίτλους Tier 2, αλλά να μην προσθέσουν τίτλους AT1 εκτός εάν ομαλοποιηθεί το κόστος χρηματοδότησης.

Αν και τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου θα ρίξουν περισσότερο φως σε ό,τι αφορά τα σχέδια χρηματοδότησης, η Axia διενήργησε stress test για να δει τον πιθανό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στις εκδόσεις τίτλων μειωμένης εξασφάλισης και senior preferred στην κερδοφορία των τραπεζών. Το συμπέρασμα είναι πως μια αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης κατά 200 μονάδες βάσης θα μείωνε τους δείκτες αποδοτικότητας κεφαλαίων RoCET1 και RoTE των ελληνικών τραπεζών κατά 81-120 μονάδες βάσης και 36-66 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Οπως καταλήγει η Axia, το συνολικό μέγεθος των νέων εκδόσεων MREL, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κουπόνια, θα αντισταθμίσει εν μέρει τη θετική επίπτωση των υψηλότερων επιτοκίων στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του stress test δείχνουν ότι η επίπτωση είναι περιορισμένη. Συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι ακριβές, ωστόσο οι τράπεζες έχουν πολλά εργαλεία στη φαρέτρα τους (συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τοποθετήσεων, των μέσων μικρότερης διάρκειας) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του μέσου κόστους χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT