Τουρκία: Άλμα δαπανών ενόψει των εκλογών

Τουρκία: Άλμα δαπανών ενόψει των εκλογών

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σημειώνουν αλματώδη αύξηση στην Τουρκία, όπως προκύπτει από το σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας για το 2023

1' 21" χρόνος ανάγνωσης

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σημειώνουν αλματώδη αύξηση στην Τουρκία, όπως προκύπτει από το σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας για το 2023. Αιτία η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκρατήσει τις τιμές της ενέργειας καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, η κυβέρνηση θα καλύψει το 80% της κατανάλωσης φυσικού αερίου και το 50% του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών. Σε ό,τι αφορά το πόση θα είναι η επιβάρυνση των ενεργειακών επιχορηγήσεων στον προϋπολογισμό του 2023, την υπολογίζει στα 600 δισ. λίρες. Πρόκειται για ποσό αντίστοιχο με περίπου 32 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν, περίπου οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της γειτονικής χώρας, είναι να προστατεύσει τους πολίτες από τη διεθνή άνοδο του ενεργειακού κόστους. Οι Τούρκοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μια κρίση του κόστους ζωής και την άνοδο του πληθωρισμού, που σωρευτικά έχουν μειώσει την επιρροή της κρατικής στήριξης.

Στα 32 δισ. ευρώ θα φθάσουν τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση.

Ο Ερντογάν είχε υπολογίσει προηγουμένως πως οι ενεργειακές επιχορηγήσεις θα φθάσουν στα 300 δισ. τουρκικές λίρες φέτος και σχεδόν θα διπλασιαστούν το 2023. Το ποσό αυτό προσεγγίζει τα 650 δισ. τουρκικές λίρες, που προορίζονται για τον τομέα της εκπαίδευσης.

Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει επίσης ότι οι δαπάνες στην ασφάλεια του εφοδιασμού ενέργειας, την αποδοτικότητα και την ενεργειακή αγορά θα αυξηθούν κατά 155% το 2023. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι δαπάνες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας θα αυξηθούν κατά 159%.

Τέλος, οι ειδικές δαπάνες προς στήριξη των φτωχών νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν κατά 73%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT