Κροατία: Μεγάλες επενδύσεις για να γίνει «ενεργειακή πύλη» της Ευρώπης

Κροατία: Μεγάλες επενδύσεις για να γίνει «ενεργειακή πύλη» της Ευρώπης

Η Κροατία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε «ενεργειακή πύλη» της Ευρώπης και σχεδιάζει να καλύψει το κενό που έχουν αφήσει οι ενεργειακοί πόροι της Ρωσίας, ενώ παράλληλα θα διατηρεί στο επίκεντρο των προσπαθειών της τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Η Κροατία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε «ενεργειακή πύλη» της Ευρώπης και σχεδιάζει να καλύψει το κενό που έχουν αφήσει οι ενεργειακοί πόροι της Ρωσίας, ενώ παράλληλα θα διατηρεί στο επίκεντρο των προσπαθειών της τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Προσπαθεί να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του αγωγού πετρελαίου στην πόλη Αντρια του Βένετο στη βόρεια Ιταλία και να τη φτάσει στα 2 εκατ. τόνους τον μήνα.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ένας αγωγός πετρελαίου που έχει σχεδιασθεί ως το γιουγκοσλαβικό αντίπαλο δέος στις σοβιετικές υποδομές, μπορεί να δώσει στην Κροατία τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε νικητή αυτής της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Το Ζάγκρεμπ εργάζεται πυρετωδώς πάνω στα σχέδια για τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του αγωγού της Αντρια, που όταν επιτευχθεί θα προσφέρει ενεργειακό φιλί της ζωής στις γειτονικές χώρες. Ουγγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία, αλλά και η Σερβία και η Βοσνία μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από την αύξηση της χωρητικότητας του εν λόγω αγωγού, καθώς διαθέτουν τερματικούς σταθμούς και διυλιστήρια που συνδέονται μαζί του και προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Παράλληλα αυξάνει τη χωρητικότητα του αγωγού, προκειμένου να μπορεί να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο και από τα 2,9 δισ. κυβικά μέτρα που εισάγει τώρα ετησίως να φθάσει τα 6,1 δισ. κ.μ. Σύμφωνα, άλλωστε, με αναλυτές του κλάδου, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια που θα της δώσουν τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε χώρα εξαγωγής ενέργειας.

Σχεδιάζει τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του αγωγού πετρελαίου της Αντρια, αυξάνει τις δυνατότητές της στο LNG.

Η Κροατία έχει αρχίσει να διαφοροποιεί τους ενεργειακούς της πόρους πολύ προτού εισβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Εισάγει όλο και περισσότερο πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν και παράλληλα μειώνει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία μόλις στο 1/4 του συνόλου του πετρελαίου που εισήγαγε το 2020. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει μετά το 2003. Η μονάδα μετατροπής του LNG σε αέριο έχει μειώσει σημαντικά την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Μόσχα, που ήταν έτσι κι αλλιώς μικρή, καθώς δεν υπερέβαινε το 1% της συνολικής κατανάλωσής της το 2020. Επιπλέον έχει αντικαταστήσει τις προμήθειες από τη Ρωσία αγοράζοντας LNG από τις ΗΠΑ.

Τώρα το Ζάγκρεμπ σχεδιάζει να επωφεληθεί από τη δυνατότητά του να εξελιχθεί σε μείζονα ενεργειακό προμηθευτή της Ε.Ε. Η Ουγγαρία, βορειοανατολικός γείτονας της Κροατίας, συσφίγγει επίσης τους ενεργειακούς της δεσμούς με τη χώρα. Ο ενεργειακός όμιλος MOL εξαρτάται από τον αγωγό Ντρούζμπα που στέλνει αργό από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας για να προμηθεύει τα διυλιστήριά της κοντά στη Βουδαπέστη και την Μπρατισλάβα. Αυτό το μοντέλο απειλείται τώρα από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αλλά και από ενδεχόμενες ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος ή ακόμη και από τυχόν απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει και εκεί τη ροή του καυσίμου. Η Ε.Ε. παρέτεινε την απαγόρευση στο ρωσικό αργό που ανακοινώθηκε τον Μάιο και έχει σχεδιασθεί για να τεθεί σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο. Σημειωτέον πως όταν ήταν ακόμη τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, η Κροατία σχεδίαζε να απεξαρτηθεί ενεργειακά από το ρωσικό πετρέλαιο από τη δεκαετία του 1960, οπότε είχαν αρχίσει οι σχετικές συνομιλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT