Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθώντας το αισιόδοξο κλίμα που επικράτησε στη Βρετανία όταν ο νέος υπουργός Οικονομικών ανακάλεσε τις φοροαπαλλαγές που είχαν προκαλέσει θύελλα στις αγορές ομολόγων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθώντας το αισιόδοξο κλίμα που επικράτησε στη Βρετανία όταν ο νέος υπουργός Οικονομικών ανακάλεσε τις φοροαπαλλαγές που είχαν προκαλέσει θύελλα στις αγορές ομολόγων. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι των τραπεζών και των μεσιτικών εταιρειών, καθώς οι σχετικοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο 2,3% και 4% αντιστοίχως. Με άνοδο 3,3% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών ψυχαγωγίας. Ετσι οι μετοχές αυτών των κλάδων οδήγησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600 να παρουσιάσει άνοδο για τρίτη συναπτή συνεδρίαση και να κλείσει με κέρδη 1,8%.

Το θετικό κλίμα οδήγησε τον δείκτη FTSE 100 σε άνοδο 0,9% και σε κέρδη 2,8% τον δείκτη FTSE 250 των μετοχών εταιρειών που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά. Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν την τρίτη συναπτή συνεδρίαση ανόδου, καθώς από την Παρασκευή και τον διορισμό του νέου υπουργού Οικονομικών είχε καταστεί σαφές πως η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και θα ανακαλούσε τις επίμαχες φοροαπαλλαγές. Σχολιάζοντας σχετικά ο Κρις Μποσάμπ, αναλυτής της IG στο Λονδίνο, τόνισε πως «το μήνυμα είναι ηρεμία και σταθερό χέρι στο τιμόνι και πάλι, και όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα κλίμα ανακούφισης στην αγορά, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας». Επιπλέον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησαν, ακολουθώντας τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, αλλά παραμένουν πάντως κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι των τραπεζών και των μεσιτικών εταιρειών.

Ακόμη μεγαλύτερη ευφορία επικράτησε στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον δείκτη Xetra DAX να κλείνει με κέρδη 1,70%, όπως και ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 1,83%. Εχουν προηγηθεί εβδομάδες υποχώρησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού μεταξύ επενδυτών επικρατούσε απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τον κίνδυνο της ύφεσης που μπορεί να προκαλέσουν οι επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η πρόσφατη οικονομική και πολιτική κρίση της Βρετανίας υπήρξε επιβαρυντικός παράγοντας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι τώρα στραμμένο στα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που αναμένεται να ανακοινώσουν οι επιχειρήσεις και θα είναι ενδεικτικά του πώς αντιμετωπίζουν τις πιέσεις από το υψηλό κόστος της ενέργειας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT