Μπαράζ ελέγχων σε χώρους εργασίας στον αγροτικό τομέα

Μπαράζ ελέγχων σε χώρους εργασίας στον αγροτικό τομέα

Συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Α21, ο οποίος δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ξεκινάει η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Α21, ο οποίος δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ξεκινάει η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι και στη χώρα μας και σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας, όπως είναι αγροκτήματα, συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων κ.λπ., υπάρχουν κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Ηδη, το τελευταίο διάστημα διεξήχθησαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης, έλεγχοι σε χώρους εργασίας που παρουσιάζουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση και διαπιστώθηκαν 49 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Αναλυτικά, οι έλεγχοι εστιάστηκαν σε χώρους εργασίας κυρίως του αγροτικού τομέα, όπως αγροκτήματα, συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, σημεία διαλογής, κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία και ελαιοτριβεία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε εκεί όπου –κατά πληροφορίες– απασχολούνται Ουκρανοί εργαζόμενοι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 207 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 49 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν 37 πρόστιμα, συνολικού ύψους 238.250 ευρώ. Οι έλεγχοι έγιναν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, δεδομένης της φύσης των περιστατικών, των αρμοδιοτήτων και της εμπειρίας της στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων.

Διαπιστώθηκαν 49 παραβάσεις για εμπορία ανθρώπων και επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εποχικών εργαζομένων, οι επιθεωρητές εργασίας διέ-νειμαν φυλλάδια (μεταφρασμένα στις γλώσσες των εργαζομένων, από χώρες όπως η Αλβανία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ουκρανία), με πληροφορίες για τα εργασιακά τους δικαιώματα, σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων εντάσσεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2022-2025. Με αφορμή μάλιστα την πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων (18 Οκτωβρίου), η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας ανακοίνωσε ότι προχωράει σε στενότερη συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Α21. Εξετάζεται μάλιστα η από κοινού ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σχετικά με το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, που λαμβάνει και τη μορφή της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Ηδη, ο Α21 δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, έχοντας ενεργή παρουσία και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων δράσεων, λειτουργεί 24ωρη γραμμή πληροφόρησης (1109), όπου ο καθένας μπορεί με ασφάλεια να ενημερωθεί σχετικά, αλλά και να καταγγείλει ύποπτα περιστατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT