Υποχωρούν οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, ενισχύεται η στερλίνα

Υποχωρούν οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, ενισχύεται η στερλίνα

Τα 30ετή βρίσκονται κοντά στο 4,32%, αλλά παραμένουν άνω του επιπέδου στο οποίο βρίσκονταν προτού ανακοινωθεί ο μίνι προϋπολογισμός

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Εν τω μέσω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που προκάλεσε λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ζήτησε χθες συγγνώμη για τα λάθη του μίνι προϋπολογισμού. Αν και έχει ήδη αναγκαστεί σε μια ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών, ανάκληση των φοροαπαλλαγών και επιθετικές μειώσεις των δημοσίων δαπανών, η Τρας ζήτησε συγγνώμη που με τις αστοχίες της κλόνισε την οικονομική σταθερότητα της Βρετανίας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, φαινόταν να επανέρχεται κάποια αστάθεια στις αγορές, με τα ομόλογα του βρετανικού δημοσίου να παραπαίουν με μεγάλες διακυμάνσεις στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, άλλοτε σημειώνοντας άνοδο και άλλοτε υποχωρώντας απότομα. Αιτία, οι αλληλοσυγκρουόμενες ειδήσεις περί των επόμενων κινήσεων της Τράπεζας της Αγγλίας, που ήδη έχει τερματίσει από την Παρασκευή το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να αναβάλει το σχέδιό της για συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της με πωλήσεις ομολόγων. Στόχος της, πάντα σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι να διασφαλίσει ότι έχει σταθεροποιηθεί η αγορά και μόνον τότε να προχωρήσει σε πωλήσεις ομολόγων. Στη διάρκεια της ημέρας, όμως, η Τράπεζα της Αγγλίας διέψευσε το εν λόγω ρεπορτάζ, τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ανακοίνωσή της οδήγησε τα ομόλογα του βρετανικού δημοσίου σε νέα υποχώρηση, αν και η τράπεζα διευκρίνιζε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανακοινώσει πράγματι αργότερα μια καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία. Τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας με προεξάρχοντα του διοικητή της, Αντριου Μπέιλι, έχουν επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να αλλάξει ρότα όταν το απαιτεί η περίσταση σε δύσκολες καταστάσεις.

Εν προκειμένω, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα του βρετανικού δημοσίου συνολικής αξίας σχεδόν 840 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 965 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τίτλους που συγκέντρωσε όταν είχε θέσει σε εφαρμογή το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που εγκαινίασε πριν από μία και πλέον δεκαετία για να τονώσει την οικονομία και να τη βοηθήσει να ανακάμψει και να αφήσει πίσω της τόσο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όσο και την ύφεση της πανδημίας. Εχει, ωστόσο, ήδη αναβάλει μία φορά την έναρξη ενός γύρου πωλήσεων αυτών των τίτλων εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε τον περασμένο μήνα ο μίνι προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των ομολόγων του βρετανικού δημοσίου, οι αποδόσεις των 30ετών έχουν σαφώς υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία εκτοξεύθηκαν προσφάτως, όταν υπερέβησαν το 5%. Τώρα βρίσκονται κοντά στο 4,32%, που είναι σαφώς χαμηλότερο, αλλά παραμένουν άνω του 3,75%, επιπέδου στο οποίο βρίσκονταν προτού ανακοινωθεί η πέτρα του σκανδάλου, ο μίνι προϋπολογισμός του τέως υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ.

Η στερλίνα έχει, άλλωστε, ανακάμψει σημαντικά μετά τις δηλώσεις στις οποίες προέβη τη Δευτέρα ο νέος υπουργός Οικονομικών και κυμαίνεται στο 1,13 δολ. και στο 1,15 ευρώ. Στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας επιμένουν πως μπορούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό με αποκλειστικό εργαλείο τα επιτόκια και χωρίς καμία προσφυγή σε προγράμματα ποσοτικής σύσφιγξης, το αντίθετο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT