Βουτιά για τους «νέους» της Γουόλ Στριτ

Βουτιά για τους «νέους» της Γουόλ Στριτ

400 και πλέον επιχειρήσεις, που εισήχθησαν από το 2019 έως το 2021 και είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον 100 εκατ. δολ., σήμερα έχουν μια μέση απόδοση -44%

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλες ανατροπές παρατηρούνται στις θεωρούμενες ως ιδιαίτερα επιτυχημένες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες βλέπουν τώρα τις τιμές των μετοχών τους να καταβυθίζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Από περισσότερες από 400 αρχικές δημόσιες εγγραφές για δημόσια διάθεση μετοχών αντίστοιχων μονάδων, το 76% εξ αυτών έχει τιμή μετοχής, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση σε επίπεδα χαμηλότερα από την αρχική τιμή προσφοράς, όπως δείχνει ανάλυση σχετικών δεδομένων της Dealogic εκ μέρους των Financial Times. Οι εν λόγω 400 και πλέον επιχειρήσεις από το 2019 έως το 2021 είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα λόγω των εξελίξεων έχουν μια μέση απόδοση -44% εν συγκρίσει με την ημερομηνία δημόσιας εγγραφής τους. Αυτό ανάγκασε ορισμένα πολλά υποσχόμενα εμπορικά σήματα να επανέλθουν σε χέρια ιδιωτών και με πολύ χαμηλές συγκριτικά αποτιμήσεις.

Η αναδίπλωση αφορά τις κάποτε δημοφιλείς μετοχές εταιρειών όπως οι Robinhood Markets, Lyft και DoorDash, μεταξύ άλλων, οι οποίες εισήχθησαν όλες στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια μιας άνθησης της αγοράς, που έληξε στα τέλη του 2021. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nasdaq Composite, ο οποίος εμπεριέχει πολλές τέτοιες εταιρείες, εμφανίζει απώλειες 32% από τις αρχές της χρονιάς. Ενόσω οι τιμές των μετοχών υποχωρούν, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια προσεγγίζουν επιθετικά τις προαναφερθείσες άρτι εισηγμένες εταιρείες, διότι τις θεωρούν πιθανούς στόχους εξαγοράς, όπως δήλωσαν στελέχη της Γουόλ Στριτ. Και ορισμένα διοικητικά συμβούλια είναι πρόθυμα να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, είναι η ForgeRock, μια εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πως θα περιέλθει σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2021, είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Το τίμημα ανέρχεται σε 2,3 δισ. δολάρια και θα την αποκτήσει η Thoma Bravo. Για την Ιστορία, ας θυμηθούμε πως η τιμή μετοχής της ForgeRock σχεδόν διπλασιάστηκε μετά την εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη, διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίησή της σε περίπου 4 δισ. δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλός της Φράνσις Ρος είχε πει, απευθυνόμενος στο επενδυτικό κοινό πέρυσι τον Νοέμβριο, ότι «η αναγνωρισιμότητα της αγοράς για τη ForgeRock αυξάνεται, οπότε πιστεύω πως η δημόσια εγγραφή θα βοηθήσει και σε αυτό». Ωστόσο, με την πτώση των δεικτών φέτος η τιμή της μετοχής της υποχώρησε έως και 50% κάτω από την τιμή εισαγωγής της. Ακόμη και με την προσαύξηση του 53%, που θα καταβάλει η Thoma Bravo, η τιμή εξαγοράς είναι σχεδόν ένα δέκατο κάτω από την τιμή δημόσιας προσφοράς της ForgeRock.

Εν τω μεταξύ, μόλις μία εβδομάδα προ της ανακοίνωσης της ForgeRock, η ψηφιακή πλατφόρμα αγορών Poshmark πωλήθηκε στον νοτιοκορεατικό κολοσσό Naver αντί 1,2 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί σε μείωση σχεδόν 60% της τιμής δημόσιας προσφοράς. Τέλος, αναφέρεται πως με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα επιτόκια και την οικονομία να οδεύει προς ύφεση, οι διευθυντές και οι μέτοχοι πολλών επιχειρήσεων, που είναι γνωστές για ιλιγγιώδη αύξηση εσόδων αλλά όχι κερδών, καλούνται να λάβουν οδυνηρές αποφάσεις για το αν θα δεχτούν προσφορές από ιδιωτικά κεφάλαια ή στρατηγικούς ανταγωνιστές, που αναζητούν ευκαιρίες εξαγορών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT